Suđenje Miloševiću: Slijedi zahtjev za oslobađanje od nedokazanih optužbi

U POSTUPKU protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića pred Haškim sudom (ICTY), u kojem je završen dokazni postupak optužbe, očekuje se da do 8. ožujka bude uložen zahtjev za oslobađanje od optužbi koje nisu dokazane, navode u utorak izvori ICTY-a.

Kako je Milošević, koji se brani sam, do sada odbijao mogućnost da uloži takav zahtjev, raspravno vijeće odobrilo je "prijateljima suda" (amici curiae) da to učine u njegovo ime, te se drži "gotovo sigurnim" da će oni to učiniti, dodaju izvori. Tužitelji će imati 14 dana da odgovore na taj zahtjev.

Vijeće će potom odlučiti hoće li i po kojim će točkama optužnice Milošević biti oslobođen, a za koje mora dokazivati svoju nevinost u iznošenju obrane, čiji je početak zakazan za 8. lipnja. Vijeće pritom može optuženika osloboditi optužbi i na vlastitu inicijativu.

Tijekom dvogodišnjeg dokaznog postupka tužitelji su izveli 300 svjedoka i tisuće materijalnih dokaza pomoću kojih su vjerno rekonstruirali zbivanja iz 90-ih godina kada je srpsko vodstvo na čelu s Miloševićem pokušalo raspad SFRJ iskoristiti za stvaranje Velike Srbije, vodeći krvave ratove protiv Hrvatske, BiH i Kosova.

Većina pravnih stručnjaka slaže se da su tužitelji uspjeli pružiti dovoljno dokaza da su srpske snage činile sustavne zločine i da je Milošević imao ključnu ulogu u tim ratovima, no ocjenuje se da je izostao "krunski dokaz" za najtežu optužbu, onu za genocid u BiH.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carle del Ponte izrazila je zadovoljstvo prvom fazom procesa ali i priznala da nije pružen izravan dokaz da je Milošević imao posebnu genocidnu namjeru.

"Znam da nemamo krunski dokaz za optužbu za genocid, vidjet ćemo što će raspravno vijeće odlučiti", izjavila je Del Ponte u jednom intervjuu.

"Što se nas tiče činjenice nisu sporne. Možemo dokazati činjenice, no za genocid treba posebna namjera, subjektivni element, i teško ga je dokazati", dodala je za "The Boston Globe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripremajući međunarodnu javnost i žrtve zločina na mogućnost da Milošević bude oslobođen optužbe za genocid, ona je krivnju za takav ishod adresirala na vlasti u Beogradu, jer su uskratile tužiteljstvu tražene vojne dokumente iz državnih arhiva.

Tužitelji su, po njezinim riječima, uvjereni da su uspjeli dokazati Miloševićevu krivnju za niz ostalih optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Milošević je osim za genocid optužen i za suučesništvo u genocidu u BiH, u čijem je dokazivanju optužba bila puno uspješnija.

Dok za genocid postoji izuzetno visok standard dokazivanja, odnosno treba dokazati postojanje namjere da se u cijelosti ili djelomice uništi neka etnička, rasna ili vjerska skupina, za suučesništvo u genocidu dovoljno je dokazati da je bio upoznat s genocidnom namjerom počinitelja te im pomagao i podržavao ih.

Bivši zapovjednik NATO-a Wesley Clark i drugi svjedoci potvrdili su da je Milošević znao da bosanski Srbi planiraju pokolj Bošnjaka u Srebrenici ali nije prestao pomagati njhovoj vojsci.

Judith Armatta, iz nevladine udruge Koalicija za međunarodnu pravdu koja prati proces, drži da su tužitelji pružili "značajne dokaze" za optužbu za suučesništvo u genocidu, pokazavši da je još 1993. bio svjestan opasnosti da Srbi počine genocid nad Bošnjacima, zbog čega je odvratio Ratka Mladića od zauzimanja Gorazđa.

ICTY je do sada nepravomoćno osudio za genocid nad 7.500 Bošnjaka u Srebrenici samo generala vojske RS Radoslava Krstića, pa će odluka žalbenog vijeća u tom predmetu uticati i na odluku o Miloševiću.

Suđenje, koje je po svom trajanju već nadmašilo procese nacističkim i japanskim ratnim zločincima nakon II. svjetskog rata, prvi je proces pred međunarodnim sudom jednom šefu države optuženom za ratne zločine i važan test za međunarodno kazneno pravo.

Sudi mu se od 12. veljače 2002. po optužnicama koje ga terete u pet točaka za progon, ubojstva i deportacije na Kosovu 1998/99., po 32 točke za progon, istrebljenje, ubojstva, zatočenje, mučenje, deportacije i razaranje u Hrvatskoj 1991/95. i 29 točaka za zločine u BiH 1992/95. uključujući genocid i suučesništvo u genocidu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara