Šumarska inspekcija potvrdila: Tvrtka koju vodi supruga Đure Popijača ilegalno je sjekla šumu

Šumarska inspekcija potvrdila: Tvrtka koju vodi supruga Đure Popijača ilegalno je sjekla šumu

Foto: Index

Nakon što su Vesna Balenović iz udruge Zviždač i šumarski inženjer Krešimir Bošković upozorili na nezakonito poslovanje i kriminalne radnje u đakovačkoj tvrtki "Sunčane šume", koja je od početka godine na upravljanje dobila desetak tisuća hektara šuma Đakovačko-osječke nadbiskupije, uslijedila je i reakcija Šumarske inspekcije.

<Ultimatum supruzi ministra Popijača: Zviždačima se ne daje otkaz, vratite ga na posao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija je utvrdila da je tvrtka, kojoj je na čelu Marina Popijač, supruga Đure Popijača, kršila Zakon o šumama.

Podsjetimo, Vesna Balenović je sredinom tjedna javnost upoznala sa slučajem "zviždača Krešimira Boškovića, koji je radio u "Sunčanim šumama", dok nije dobio otkaz zbog toga što je progovorio o ilegalnoj sječi i odvozu drva.

Inspekcija je, međutim, utvrdila nezakonite radnje: Sunčane šume su neovlašteno koristile službene čekiće za obilježavanje drva, iako su za to ovlaštene jedino "Hrvatske šume".

Kako je bilo moguće da "Hrvatske šume" i „Sunčane šume“ uopće sklope sporazum kojim su „Sunčane šume“ stekle pravo korištenja službenih čekića za obilježavanje stabala za sječu, kad Zakon o šumama jasno propisuje da ih smiju koristiti isključivo ovlašteni djelatnici Hrvatskih šuma?

"Je li u tome pogodovanju bilo presudno što je Marina Popijač supruga Đure Popijača? Činjenica je da desetine drugih šumoposjednika nisu pogli ni sanjati o takvom privilegiju", tvrdi Vesna Balenović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara