Sumnja u službenu verziju atentata na Đinđića sa samo jednim snajperistom

BEOGRADSKI tjednik "NIN" u svom je najnovijem broju objavio fotografije s očevida ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koje dovode u sumnju službenu verziju atentata, po kojoj je na premijera pucao samo jedan snajperist, optuženi Zvezdan Jovanović, pripadnik Jedinice za specijalne operacije MUPa Srbije, tzv. Crvenih beretki.

Fotografije s provedenog očevida kod zgrade Vlade Srbije, na čijem je ulazu ubijen premijer Đinđić i ranjen njegov tjelohranitelj Milan Veruović, pokazuju da neka oštećenja od metaka nisu mogla nastati od hitaca snajperista s lokacije koja je označena u službenoj verziji, već sugeriraju - kako to navodi "NIN" - da rezultati očevida, obdukcijski nalaz i svjedočenje tjelohranitelja Veruovića (koji je tvrdio da je čuo, ne samo dva, već i treći hitac, te da premijer u trenutku ubojstva nije bio licem okrenut prema automobilu iz kojega je izašao, već prema ulazu u zgradu Vlade), da je "postojao bar još jedan snajperist", te da optužnica protiv Zvezdana Jovanovića i ostalih "najblaže rečeno, nije baš potkrijepljena čvrstim dokazima".

"NIN" tvrdi da je riječ o tri metka, a da hici koji su pogodili premijera Đinđića nisu mogli biti ispaljeni s lokacije koja je opisana u optužnici, te da je na zgradi Vlade "uočeno samo jedno mjesto gdje je metak ispaljen iz Ulice Generala Geprata (koja se jedina spominje u optužnici) mogao završiti".

U obdukcijskom nalazu, kaže dalje list, navodi se da je premijer Đinđić pogođen s "jednim metkom koji je ušao s desnog boka i izašao na lijevoj strani njegova tijela, okrznuvši pritom i lijevu podlakticu", što potvrđuje tezu da ubijeni premijer nije, u trenutku ubojstva, bio okrenut ka automobilu u dvorištu Vlade, već prema ulazu u zgradu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U čijem je interesu bilo sastavljanje optužnice i službene verzije koje imaju malo šansi održati se na suđenju? Tko je sve ovo, uopće, i mogao izvesti?", pita se list i zaključuje da suđenje za atentat na premijera Zorana Đinđića "ne znači i da će čitava istina o ubojstvu premijera i tada biti utvrđena".

Srbijanski ministar policije Dušan Mihajlović i predsjednik Liberala Srbije danas, na stranačkoj konferenciji za novinare, nije htio komentirati pisanje današnjeg izdanja "NIN"-a, uz obrazloženje da je to pitanje za državnog tužitelja, a ne za MUP.

(Hina) tta sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara