Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti

Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti
Foto: Hina
 
IRAČKI premijer Haider al-Abadi sastao se u subotu s premijerom poluautonomne regije Kurdistana Nechirvanom Barzanijem prvi put otkad je izbio sukob zbog kurdskog referenduma o neovisnosti, rekli su dužnosnici.
 
Kurdski referendum 25. rujna na kojem se premoćno glasalo 'za' neovisnost', razljutio je Bagdad i iračke susjede Tursku i Iran, koji i sami imaju nemirnu kurdsku manjinu te izazvao upozorenja SAD-a i EU-a, zapadnih sila koje podržavaju iračke Kurde.
 
Uvjeti za ukidanje sankcija Kurdistanu
 
Abadi je u razgovoru ponovio uvjete za ukidanje sankcija nametnutih Kurdistanu nakon referenduma, uključujući izravnu zabranu putovanja zrakoplovom.
 
On je rekao da zračne luke i granični prijelazi kurdistanske regionalne vlade (KRG) moraju biti pod kontrolom saveznih vlasti, prema izjavi iz njegova ureda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Abadi je također zahtijevao da Kurdi prestanu izvoziti sirovu naftu iz KRG-a neovisno o središnjim vlastima.
 
"Ozračje povjerenja"
 
Iračka središnja vlada rekla je da su razgovori s KRG-om o rješavanju sukoba u ponedjeljak protekli u "ozračju povjerenja" .
 
TV kanal Rudaw, blizak KRG-u, objavio je u ponedjeljak da su se irački i kurdski pregovarači dogovorili o nizu točaka o zajedničkom upravljanju zračnim lukama u Erbilu i Sulejmaniji.
 
KRG bi prihvatio predstavnike vlasti civilnog iračkog zrakoplovstva koji bi bili postavljeni u dvjema zračnim lukama  da nadgledaju provedbu saveznih propisa, rečeno je. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara