Sutra se obilježava Međunarodni dan žena, 8. ožujka

DILJEM svijeta sutra će se obilježiti Međunarodni dan žena, u spomen na 8. ožujka 1908. godine kada je 15 tisuća žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece.

Pod sloganom "Kruh i ruže" žene su tražile ekonomsku sigurnost i poboljšanje kvalitete života.

Ujedinjeni narodi počeli su slaviti Međunarodni dan žena 1975. godine.

Iako su se žene za ostvarenje svojih političkih prava, prava na zapošljavanje, zdravlje i obrazovanje, počele boriti krajem 19. stoljeća, tek su u drugoj polovici 20. stoljeća uspjele ostvariti veću zaposlenost, a time i ekonomsku neovisnosti te ulazak u javni život.

No, ulazak na tržište rada i bolji društveni položaj žena u većini zemalja nije doveo do primjerene podjele rada u obitelji što je rezultiralo dvostrukom opterećenošću žena.

Istraživanja su pokazala da u srednjoj i istočnoj Europi žene tjedno odrade više od 85 sati plaćenog i neplaćenog rada, a muškarci 70 radnih sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aktivistice za ženska ljudska prava ističu kako žene još nisu ravnopravne muškarcima jer imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja, te čine većinu među 1,3 milijarde siromašnih u svijetu.

Međunarodni dan žena obilježit će se sutra i u Hrvatskoj.

Tako će, primjerice, predstavnice Ženske mreže Hrvatska predsjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Gordani Sobol, i predsjedniku Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Furiju Radinu, predati Izjavu međunarodne ženske inicijative, pod nazivom "Ne u naše ime - ne našim novcem".

Ženska mreža Hrvatska uručit će zatim u Novinarskom domu priznanja novinarkama koje su svojim javnim radom promicale ravnopravnost spolova.

Forum mladih SDP-a i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić dijelit će Zagrepčankama na Trgu bana Jelačića ruže i prigodne letke, dok će Gradska organizacija Liberalne stranke predstaviti projekt "Liberalna politika jednakih mogućnosti".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara