Svećenik iz Ruande u Finskoj osuđen na doživotni zatvor za genocid

Svećenik iz Ruande u Finskoj osuđen na doživotni zatvor za genocid

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

FINSKI sud osudio je svećenika iz Ruande na doživotni zatvor za sudjelovanje u genocidu u toj zemlji devedesetih godina.

Sada 59-godišnji Francois Bazaramba se 2003. preselio u Finsku koja kazneno progoni zločine protiv čovječnosti bez obzira na to gdje su počinjeni. Bazaramba se nalazi u pritvoru od 2007. godine, otkad je od Finske zatražio azil.

Sud je dosudio da je Bazaramba namjeravao u cijelosti ili djelomično zbrisati narod Tutsija kao etničku skupinu. Njegov odvjetnik je najavio žalbu na presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bazaramba je tijekom pokolja 1994. godine bio pastor Baptističke crkve u mjestu Nyakizu na jugu Ruande. Finski sud dosudio je da je predvodio smrtonosne napade, organizirao spaljivanje domova Tutsija te poticao na ubijanje i prezir toga naroda.

Prošle ga je godine Finska odbila izručiti Ruandi procijenivši da mu se tamo neće pošteno suditi.

Do pokolja u Ruandi došlo je nakon što je u travnju 1994. godine pod nepoznatim okolnostima oboren avion s predsjednikom Ruande, pripadnikom etničke skupine Hutua. Hutuski ekstremisti su tada započeli s masovnim pokoljem Tutsija i umjerenih Hutua te u stotinjak dana ubili između 500.000 i milijun ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara