ANALIZA Sveučilište u Zagrebu i dalje sramotno neuspješno u usporedbi s ostatkom šire regije

ANALIZA Sveučilište u Zagrebu i dalje sramotno neuspješno u usporedbi s ostatkom šire regije

Foto: FAH, topuniversities.com

DANAS je objavljeno treće izdanje liste uspješnosti sveučilišta u regiji koja obuhvaća europske i srednjoazijske zemlje u razvoju - QS University Rankings: Emerging Europe and Central Asia (EECA). Lista uspješnosti obuhvaća 200 najboljih sveučilišta u navedenoj regiji.

Treće izdanje ovog prestižnog popisa objavljuje kompanija za analizu globalnog obrazovanja QS Quacquarelli Symonds, a cilj popisa je da služi kao vodič u raspoznavanju uspješnih sveučilišta u regiji.

Među interesantnijim zaključcima novog QS-ovog EECA izdanja valja istaknuti kako se Sveučilište u Zagrebu uspelo za jedno mjesto (na 37. mjesto), zbog čega je Sveučilište J.H. Storrmayera sada po prvi put među 192 najuspješnija sveučilišta u regiji.

Ipak, u isto vrijeme je pala i akademska reputacija Sveučilišta u Zagrebu, s 92.1 na 91.6. Reputacija Sveučilišta kao poslodavca pala je čak i više, s 59.0 na 55.4. Dodatno, utjecaj istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu također je opao, s citiranošću koja je pala s 69.1 na 68.2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija dominantna u regiji

Ovogodišnja lista potvrđuje dominantnost Rusije u regiji, s obzirom na činjenicu da ruska sveučilišta zauzimaju prva tri mjesta na popisu uspješnosti. Državno sveučilište Lomonosov u Moskvi jasni je regionalni lider, na drugome mjestu nalazi se Sveučilište Novosibirsk, a Sveučilište u Sank Peterburgu ove je godine skočilo s petog na treće mjesto.

U ovogodišnjem QS EECA popisu najuspješnijih sveučilišta obuhvaćena je čak 21 zemlja.

Lista je objavljena kao koristan alat za studente, akademiju i političare te kao sredstvo putem kojeg sveučilišta mogu vidjeti kako stoje po pitanju uspješnosti u regionalnom okviru.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara