Svi saborski klubovi zastupnika poduprli uvođenje markica za brašno

VLADINU nakanu da od ovoga ljeta uvede markice za brašno i tako osigura red na tržištu brašna i pekarskih proizvoda poduprli su danas svi klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru.

Donošnje zakona koji to predviđa prvi je korak u uvođenju reda i suzbijanju sive ekonomije, suglasili su se klubovi, ističući da bi markice trebalo uvesti i na ostale proizvode, primjerice meso.

Markice će, kažu, "ići na ruku" poduzetnicima koji sada uredno posluju i podmiruju obveze prema državi.

Željko Pavlic (Libra) rekao je da na sivom tržištu brašna "vlada prava anarhija" te da se godišnje "na crno okrene oko dvije milijarde kuna".

Vladin prijedlog uvođenja markica za brašno podupro je i Klub HSS-a koji je u proceduri imao svoj zakon o uređenju tržišta brašna, ali ga je danas povukao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da su markice prvi korak u sređivanju stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda", istaknuo je Ivan Kolar (HSS).

Klub HSP-a, ali i dio zastupnika, drži da bi vladin prijedlog, ipak, morao proći redovitu, a ne hitnu procedru, ocjenjujući da nedostaju simulacije za njegovu primjenu od 1. srpnja ove godine.

Vladin zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište propisuje da brašno markicom mora obilježiti pravna ili fizička osoba koja ga prva stavlja na tržište.

Pravna osoba koja postupi drukčije kaznit će se novčano u iznosu od 30 tisuća do sto tisuća kuna, a fizička od tisuću do 30 tisuća kuna.

Samo u prvoj godini primjene markice bi u državni proračun trebale donijeti oko 35 milijuna kuna, potvrdio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara