Tadić: Situacija na Kosovu i dalje opasna i traži stalni nadzor

MINISTAR obrane SCG Boris Tadić ocijenio je u subotu da je situacija na Kosovu, iako se smirila, i dalje opasna i traži stalni nadzor međunarodne zajednice.

"Situacija se ne može okarakterizirati kao definitivno mirna i svakog trenutka prijeti nova eskalacija nasilja. Zato je potreban apsolutan nadzor i pristizanje novih snaga KFOR-a", rekao je Tadić.

"SCG ovoga trenutka nema jurisdikciju nad Kosovom, to je tragična činjenica, ali jest činjenica. Moramo upotrebom diplomatske snage, stalnim diplomatskim pritiskom i vjerodostojnom državom u međunarodnim institucijama stvoriti saveznike u zaštiti života naših građana i njihovom povratku u svoje domove", dodao je Tadić.

Ministar obrane SCG je naglasio da je međunarodna zajednica javno identificirala "albanske ekstremiste" kao odgovorne za "etničko čišćenje" Srba na Kosovu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi put poslije 14 godina da su dužnosnici međunarodne zajednice priznali da su Srbi žrtve na Kosovu. KFOR ovoga trenutka štiti srpsko stanovništvo od albanskih ekstremista, terorista i nasilnika na Kosovu, iako je početna misija KFOR-a bila sasvim drugačija, da štiti albansko stanovništvo", naglasio je Tadić.

Načelnik Generalštaba Vojske SCG general Branko Krga rekao je novinarima u subotu da događaji na Kosovu za Vojsku SCG nisu bili iznenađenje i da je podignuta borbena spremnost svih jedinica na jugu Srbije. "Međutim, nije bilo razmještaja vojnih postrojbi, kao niti pojačanja naoružanja u kopnenoj zoni sigurnosti na jugu Srbije", rekao je Krga.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara