Teheran osuđuje ubojstvo svog diplomata u Iraku, drži da je povezano s iranskom zadaćom posredovanja

TEHERAN je osudio ubojstvo svog diplomata u Bagdadu u četvrtak, a voditelj iranskog izaslanstva, koje je stiglo u posredničku misiju u Irak, ocijenio je da je ubojstvo "vjerojatno povezano" s tim iranskim posredovanjem u krizi između radikalnog iračkog šijitskog vođe Moqtade Sadra i koalicije.

Prvi tajnik iranskog veleposlanstva u Bagdadu Halil Naimi ubijen je u napadu koji su na nj izvele nepoznate naoružane osobe u iračkoj prijestolnici.

Ubojstvo se dogodilo nakon što je u Irak doputovalo izaslanstvo iranskog ministarstva vanjskih poslova koje će pokušati posredovati u krizi između koalicije i radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra.

"To je vjerojatno povezano s posjetom", kazao je voditelj misije Hosein Sadeghi, visokoranigirani dužnosnik iranskog ministarstva vanjskih poslova koji je sa suradnicima u srijedu stigao u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nesigurnost, nered i prolivena krv u Iraku rezultat su pogrešne politike i nepromišljenih postupaka Sjedinjenih Država na tom području u svezi s terorizmom", izjavio je službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi u priopćenju koje je dobio AFP.

"Ne vodeći računa o postojećoj stvarnosti, preporukama i upozorenjima međunarodne zajednice, SAD infantilno ostaje pri svojoj rušilačkoj politici koja dodatno otežava krizu u Iraku", dodao je Assefi.

"Površna američka politika dovela je do toga da više nema sigurnosti u svijetu", kazao je.

Američki genral Ricardo Sanchez, zapovjednik kopnenih snaga koalicije u Iraku ustvrdio je u četvrtak da se "ne može isključiti" pribjegavanje sili protiv Moqtade Sadra.

Sadr mora biti ubijen ili uhvaćen kako bi pred iračkim sudom odgovarao za zločine kojima ga se tereti, rekao je Sanchez.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara