Tehnologija NASA-e može pomoći ljudskome zdravlju

NASA je razvila tehnologiju koja pomaže astronautima u svladavanju putne mučnine tijekom svemirskih letova, a od ožujka ta će tehnologija biti raspoloživa i za svakodnevnu uporabu.

Tehnika, nazvana AFTE (Autogenic Feedback Training Exercise), zapravo se sastoji od kombinacije biološke povratne informacije i autogene terapije. Ona omogućuje osobi da ukloni ili smanji neželjeni fizički odgovor na vanjski poticaj kontrolom rada autonomnog živčanog sustava koji je odgovoran za nadzor i reguliranje nedragovoljnih tjelesnih funkcija poput disanja, rada srca, znojenja, izlučivanja iz žlijezda ili širenja krvnih žila.

´Ono što se prije smatralo nedragovoljnim tjelesnim funkcijama može se dovesti pod svjesni nadzor ispravnim učenjem. Nisam susrela nikoga tko nije mogao kontrolirati svoje tjelesne odgovore u određenoj mjeri čak i pri prvom pokušaju. Samo treba znati što se mora činiti´, pojašnjava Patricia Cowings koja je razvila AFTE.

Taj se sustav sastoji od opreme za mjerenje, snimanje i prikazivanje funkcija autonomnog živčanog sustava u stvarnom vremenu. Pritom se također provodi šestosatni do dvanaestosatni trening kojim se pojedinca nauči kako da kontrolira svoju fiziologiju uporabom dobivenih informacija. U naprednijoj varijanti sustav uključuje posebnu vrstu odjeće koja može mjeriti i bežično prenijeti fiziološke podatke, zatim mali zglobni zaslon te kompjutorsku postaju kojom se služi trener kako bi obradio dobivene informacije i naučio osobu regulacijskim tehnikama.

NASA-ina su istraživanja pokazala da je učinkovitost AFTE-a u smanjivanju putne mučnine i kod muškaraca i kod žena čak 85 posto. Tehniku se može uspješno zadržati i do tri godine nakon početnog treninga. Od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća ona je kvalitetno primjenjivana kod astronauta, ali i pri vraćanju pilota aktivnoj službi nakon što su prošli kroz ozbiljne smetnje izazvane letenjem na zrakoplovima visoke tehnologije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

BioSentient Corporation iz Houstona proučava mogućnost korištenja AFTE-a za liječenje tjeskobe, mučnine, migrene i glavobolje izazvane tlakom, kronične boli, visokoga i niskoga tlaka te drugih poremećaja izazvanih stresom.

´Potencijalni korisnici AFTE-a uključuju poslovne ljude na izvršnim funkcijama, pripadnike sigurnosnih i redarstvenih službi, kontrolore zračnoga prometa, djelatnike u nuklearnim elektranama, kao i druge osobe čije je zanimanje povezano s rizicima kod kojih su ključni optimalna izvedba pojedinca i njegova svijest o situaciji´, izjavila je Mae C. Jemison, prva Afroamerikanka astronaut, istodobno liječnica i inženjer kemije.

AFTE će moći koristiti i svi specijalisti koji mogu pomoći pacijentima da nadziru svoju fiziologiju bez farmaceutske pomoći, poput psihologa, psihijatara, kardiologa, neurologa, terapeuta ili atletskih trenera.

´Komercijalizacija te NASA-ine tehnologije sjajan je primjer primjene svemirskog istraživanja u poboljšanju kvalitete života na Zemlji´, kazao je Phil Herlth iz NASA-ina Ureda za komercijalnu tehnologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara