"Thompsonova parola ´Za Dom´ ima zločinačko značenje"

"Thompsonova parola ´Za Dom´ ima zločinačko značenje"

"ZABRINUTI smo zbog izražene nespremnosti Thompsona i organizatora da na koncertu ne dođe do uzvikivanja političke parole 'Za dom spremni' koja se spominje u sklopu pjesme 'Čavoglave'. Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenog dominantnog profašističkog i zločinačkog značenja", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog helsinškog odbora, koji se tako pridružio nezadovoljstvu nekih nevladinih organizacija.

HHO otvorenim pismom prosvjeduje protiv održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona na središnjem zagrebačkom trgu, a u sklopu Dana branitelja Grada Zagreba.

HHO se unaprijed ogradio govoreći kako smisao njihova protesta nije zabranjivati nastupe Thompsona i  "drugih izvođača koji izazivaju mučne prijepore u javnosti", već je u ovom slučaju riječ o neprimjerenosti načina organiziranja koncerta te nekih njegovih sadržaja. Jedna od neprimjerenosti svakako je okolnost da se koncert održi na središnjem trgu glavnog grada Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj trg je od vrhunske simbolične i društvene važnosti trebao bi biti prostor okupljanja ljudi različitih opredjeljenja i svjetonazora te promicanja vrijednosti tolerancije i demokracije, a nipošto mjesto isticanja isključivih poruka koje razdvajaju ljude te produbljuju kod nas ionako teške povijesne i ideološke podjele", stoji također u pismu HHO-a, koji upozorava na činjenicu kako će troškove održavanja tog koncerta na osnovu pokroviteljstva Grada Zagreba platiti svi građani Zagreba.

Među njima, stoji u poruci HHO-a, sasvim je izvjesno da će biti puno onih koji se ne slažu s nekim porukama Thompsona.
 
Na kraju otvorenog pisma HHO zaključuje kako je apel da se na koncert ne donose fašistička i druga ekstremistička obilježja, dobrodošao ali je nedostatan.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara