Trogor: izložbom Vidovića otvoreno Drugo međunarodno natjecanje tenora

Izložbom djela Emanuela Vidovića s trogirskim motivima pod nazivom "Zašto Trogir" večeras je u Trogiru otvoreno Drugo međunarodno natjecanje tenora, što se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića održava do 14. kolovoza.

Izložbu, koja je postavljena u galeriji "Cate Dujšin Ribar" čini 20-ak slika što je tek malen dio jedinstvena opusa trogirskih motiva glasovitog slikara Emanuela Vidovića.

Autorica izložbe Maris Špero zahvalila je organizatoru tog kulturnog događaja - splitskom Muzeju grada i Galeriji umjetnina te obitelji Vidović i njegovu praunuku Srđanu koji je inicirao postavljanje izložbe.

Podsjetila je da su ta djela posljednji put zajedno izložena u Zagrebu, daleke 1937., no, posebnost je izložbe, kako je rekla, što je na njoj zahvaljujući slikarevoj obitelji prvi puta javnosti predstavljeno šest Vidovićevih djela.

Vidović, koji je stvarao do kraja života, pronalazio je u malom mediteranskom gradu sebe kao čovjeka i slikara pa zato Trogir na njegovim slikama mogu prepoznati samo oni koji taj grad gledaju zaljubljenim očima, kazala je između ostalog u predgovoru izložbe kustosica Muzeja grada Splita Nela Žižić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložbu, koja će biti otvorena do iduće nedjelje, otvorio je trogirski gradonačelnik Vedran Rožić, istaknuvši kakvu ulogu takvi kulturni događaji i Međunarodno natjecanje tenora imaju u ukupnom razvitku i turističkoj promidžbi grada.

Na otvorenju je nastupila i mlada trogirska klapa Tragos.

Na Drugom međunarodnom natjecanju tenora sudjeluje 11 mladih pjevača iz Koreje te iz osam europskih zemalja i Hrvatske, a njihovu kvalitetu ocjenjivat će sedmeročlani međunarodni žiri.

Natjecateljski dio održava se od 10. do 12. kolovoza u crkvi Svetoga Petra, a završava gala koncertom nagrađenih tenora kojem će nazočiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

(Hina) xdstr ymvr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara