TURSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA: SPORAZUM SA SAD-OM JE BLIZU

Turski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da je blizu postizanje dogovora kojim će se dopustiti američkim vojnicima da koriste zemlju kao bazu za bilo kakav napad na Irak, ali da je za pitanja kao što su kontrola sjevernih iračkih gradova i naftnih polja potreban konačni sporazum.

Ministar vanjskih poslova Yaser Yakis rekao je za CNN da postoji ´velika vjerojatnost´ da bi sporazum mogao biti postignut na vrijeme za glasovanje u parlamentu u utorak.

Washington hitno traži odobrenje parlamenta kako bi brodovi s američkom vojnom opremom koji se nalaze na Sredozemnom moru mogli uploviti u turske luke.

Yakis je rekao da se Turska želi osigurati da američko oružje neće završiti u rukama kurdskih pobunjeničkih skupina za vrijeme bilo kakvog rata i da će turske snage biti pod turskim zapovjedništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je također rekao da je Turska zabrinuta oko toga tko će kontrolirati iračka naftna polja oko gradova Kirkuk i Mosul ako SAD napadnu Irak zbog njegova navodna oružja masovnog uništenja.

Prema njegovim riječima, Turska je zabrinuta da će irački Kurdi protjerani iz ta dva grada od strane iračke vlade odmah zatražiti povrat svojih domova, a možda će svojatati i naftna polja.

´Formulacija kojom se približavamo sporazumu je ta da će navedena područja biti pod američkom kontrolom´, rekao je Yakis.

Dvije NATO saveznice blizu su postizanja sporazuma od kojeg će Turska približno dobiti pet milijardi dolara i 10 milijardi dolara u kreditima kako bi umanjila posljedice iračke krize po svoje gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara