Turski parlament o američkim postrojbama u četvrtak

TURSKI parlament raspravljati u četvrtak o tome treba li dopustiti američkim postrojbama otvaranje sjeverne bojišnice na turskom teritoriju za mogući rat s Irakom, javlja agencija Reuters pozivajući se na parlamentarne izvore.

Turska je objavila kako je otvorila svoje luke i baze za prihvat oko 62.000 američkih vojnika u razdoblju od šest mjeseci za moguću invaziju na Irak, jednom kada zaključi dogovor s Washingtonom o financijskoj potpori u vojnoj suradnji.

´Razgovori o tome nisu uključeni u današnji raspored parlamentarne opće skupštine. O tome će se razgovarati na općoj skupštini sutra´, rekao je neimenovani izvor u turskom parlamentu.

Međutim, agencija Anadolija citirala je Saliha Kapusuza, zamjenika šefa parlamentarne skupine vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) koji je kazao da će se o toj odluci raspravljati u srijedu u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska je vlada poslala prijedlog u parlament još u utorak unatoč problemima koji postoje u već dugotrajnim pregovorima između Tuske i SAD-a o financijskoj potpori Turskoj s jedne strane te ulozi turske vojske u sjevernom Iraku s druge strane.

Diplomati vjeruju da će prijedlog biti usvojen iako unutar vladajuće stranke postoji nesuglasje o tome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara