U Beogradu otvorena spomen-česma ubijenom Ivanu Stamboliću

U BEOGRADSKOM parku Košutnjak u srijedu je, u prisustvu nekoliko stotina prisutnih, otvorena kamena spomenčesma, na mjestu na kojem je 25. kolovoza 2000. godine otet pa potom ubijen nekadašnji predsjednik Predsjedništva Srbije Ivan Stambolić.

Na pozadini "Ivanove česme" piše: "Ivan Stambolić. Otet i ubijen 2000. godine. Česmu podigoše prijatelji 2004. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivan Stambolić, koji je otet upravo na tom mjestu, nađen je u ubijen u jami s krečom na Fruškoj gori, za vrijeme policijske akcije "Sablja" provedene nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku prošle godine, a za oba ta ubojstva prooptuženi je Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije.

Za ubojstvo Ivana Stambolića optuženo je još nekoliko pripadnika te Jedinice, te bivši načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković, kao i bivši jugoslavenski predsjednik i haaški optuženik Slobodan Milošević, protiv kojega je postupak izdvojen u odnosu na ostale optužene.

"Ivanovu česmu" svečano je otvorio Živorad Kovačević, predsjednik Odbora za istinu o Ivanu Stamboliću, nekadašnji gradonačelnik i diplomat, a osim velikog broja građana Beograda, otvaranju je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, zamjenik ministra obrane SCG Vukašin Maraš, gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović, bivši predsjednik Predsjedništva Srbije Dragoljub Marković, te Stambolićevi prijatelji i članovi obitelji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara