U BORBI VRTLARA PROTIV PUŽEVA UVEDENO NOVO ORUŽJE - ČEŠNJAK

Dosad je češnjak bio najpoznatiji kao sredstvo za odbijanje Drakule, ali bi njegov intenzivan miris uskoro mogao služiti i za odvraćanje puževa s biljaka kojima se hrane.

Britanski znanstevnici proizveli su posebni ekstrakt češnjaka, koji bi mogao uslišiti molitve vrtlara diljem svijeta.

"Odlično je sredstvo za odbijanje i ubijanje puževa", izjavio je Gordon Port sa sveučilišta u Newcastleu.

Korištenje češnjaka za ubijanje puževa nije novost. Poznato je da je u samostanima uzgajan češnjak kako bi odbijao nametnike, ali su Port i njegovi suradnici znanstveno dokazali kako je eksperimentalno ulje češnjaka sredstvo za ubijanje puževa.

"Proveli smo laboratorijske pokuse koji su pokazali da je djelotvorno", rekao je Port na konferenciji Britanske udruge za razvitak znanosti.

Nije posve jasno na koji način novi proizvod ubija puževe, no potvrđeno je da se okreću i bježe u suprotnom smjeru čim se približe prepreci od češnjaka.

"Ako ne mogu pobjeći, ugibaju. Čini se da u njima uzrokuje preveliko izlučivanje sluzi, pa zapravo dehidriraju, isuše se. Umiru brzo, za nekoliko sati", pojasnio je Port.

Iako nisu iskušali učinak običnog češnjaka ili ulja dobivenog iz njega na štetočinama, smatraju da bi on mogao djelovati, ali za to nemaju dokaza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Port smatra da su ulja u češnjaku aktivni čimbenik, ali ne zna imaju li kiselosti. Vjeruje se da puževe odbija miris.

"Vjerojatno je stvar u mirisu. Cijeli laboratorij miriši na češnjak", rekao je, ali i napomenuo kako ne vjeruje da bi povrtnjaci i usjevi u kojima bi se koristilo ulje češnjaka na kraju poprimili njegov miris.

Puževi, koji uživaju jesti salatu i druge biljke zelenih listova, uzrokuju milijunske štete u zemljama s hladnijom i vlažnijom klimom.

No ne ubija ih samo češnjak - smrtno im je škodljivo i pivo.

"Pivo ih privlači, ali to je zamka. U pokusima smo ustanovili da će, ako im stavite jednu posudu s pivom i jednu s vodom, jednak broj puževa ići na obje posude", rekao je.

"Ali oni koji su ušli u posudu s pivom, iz nje nisu izišli", dodao je.

(Hina) dam dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara