U Dubrovačko-neretvanskoj županiji obrađuje se 300 tisuća maslina

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od ukupno 650 tisuća stabala maslina obrađuje se oko 300 tisuća, istaknuto je danas na susretu maslinara sa županom Ivanom Šprljom i suradnicima.

Nakon Domovinskog rata obnovljeno je 60 tisuća stabala maslina, a svake godine posadi se oko šest tisuća, te se može kazati kako se u najjužnijoj hrvatskoj županiji ulaže u maslinarstvo koje je u usponu, rečeno je na susretu.

Predsjednik dalmatinskoga Zadružnog saveza uljara i maslinara Joško Niskota kazao je kako je maslinarstvo u Hrvatskoj uznapredovalo te da je nakana sjediniti cijelu jadransku obalu, jer su teškoće maslinara iste od Istre do Konavala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom razgovora upozoreno je i na teškoće proizvođača ulja, napose na nedostatak stručnjaka i prevelik uvoz maslinova ulja koje je često znatno lošije nego domaće.

Maslinarstvo se u najjužnijoj hrvatskoj županiji oporavlja, a pravi procvat tek se očekuje, kazao je, uz ostalo, mr. Pavle Bakarić, autor nekoliko knjiga o maslinama i jedan od najpoznatijih stručnjaka iz maslinarstva u Dalmaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara