U humanitarnoj akciji udruga invalida "Vaša pomoć za našu svakodnevnicu"

NA DANAŠNJEM susretu invalida Sisačkomoslavačke županije u Hrvatskoj Kostajnici Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović podržao je humanitarni projekt "Hvala ti, moj dobri anđele vaša pomoć za našu svakodnevnicu", koji od početka rujna organizira Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida.

Prikupljenim sredstvima u toj akciji pomoći će se u rušenju prepreka i radovima koje država ne pokriva svojim propisima. Riječ je o, kako je objasnila predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjana Dobranović, izradi rampi i dizala, uređivanju pristupa u stanovima, pomoći u prilagodbi kupaonica, novčanoj pomoći za kupovinu lijekova i nabavku specijalnih pomagala.

Rekla je da prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ima 429.421 osoba s invaliditetom.

Ministar Vidović je ukazao je na nužnost da se takvim i sličnim humanitarnim i promotivnim akcijama javnost i građani neprestano senzibiliziraju i osvješćuju da je pored nas svaki deseti stanovnik osoba s posebnim potrebama, da takve osobe ne trebaju naše sažaljenje i milost već obzirnost, osjetljivost i solidarnost za njihove probleme.

Rekao je da u Sisačko-moslavačkoj županiji 2349 osoba ima tjelesna oštećenja. "Taj broj invalida i njihove probleme morali smo i moramo respektirati", rekao je ministar Vidović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je posebno ponosan na donošenje Zakona o zapošljavanju invalida, koji je donesen unatoč otporima poslodavaca, a koji obvezuje poslodavce da kroz određeno razdoblje svaki 20. zaposleni mora biti invalid. Dodao je da će Ministarstvo i državna uprava inzistirati da oni poslodavci koji ga ne budu poštivali budu strogo kažnjeni.

Govoreći o mjerama pomoći invalidima, ministar je najavio da će za desetak dana biti ustrojen Fond za profesionalnu orijentaciju i zapošljavanje invalida koji će raspolagati sa 25 milijuna kuna.

Rekao je da je Ministarstvo ove godine za rad udruga invalida u Republici Hrvatskoj izdvojilo 36 milijuna kuna ili četiri puta više nego prije, te da je u protekloj godini s evidencije Zavoda za zapošljavanje u programu "Šansa i za nas" zaposleno 5789 invalida.

O problemu invalida Sisačko-moslavačke županije govorila je predsjednica županijske udruge Štefica Grubar, koja je apelirala na sve koji odgovaraju za rješavanje problema osoba s invaliditetom da sudjeluju u akciji "Hvala ti dobri moj anđele", a sisačko-moslavački dožupan Ivan Šantek obećao je svu potrebnu pomoć u njenoj provedbi.

Građani se u akciju mogu uključiti pozivom na telefon govornog automata 060 606 606 ili uplatom na žiro-račun: 2500009-1101135669 otvoren kod Hypo Alpe-Adria bank d.d.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara