u koprivnici susreti osoba s invaliditetom

Pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne skrbi, Koprivničkokriževačke županije i Koprivnice, u Koprivnici se danas održava 11. susret osoba s invaliditetom "Koprivnica 2003." L

Susret je u velikoj dvorani ugostiteljskog objekta "Zrinski" u Koprivnici otvorio ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

U šahu, pikadu, streljaštvu, zračnoj pušci, visećoj kuglani i belotu natječe se 18 gradova i 13 županija s više od 450 sudionika.

"Bez aktivnosti i sudjelovanja lokalne i regionalne samouprave i uprave, država sama ne može uključivati u rad osobe s invaliditetom. Treba ponajprije ukloniti barijere u glavama, jer nitko nas ne može uvjeriti da osoba s invaliditetom nije radno sposobna i da ne može ostvariti vrhunske radne rezultate", rekao je Davorko Vidović.

Istaknuo je kako je ove godine iz državnog proračuna za 56 udruga osoba s invaliditetom, te za druge udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću Ministarstvo rada i socijalne skrbi namijenilo oko 4,4 milijuna kuna, od igara na sreću oko 2,5 milijuna za projekte udruga koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, te 34,1 milijun kuna za udruge koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba invalida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove će se godine prvi put od igara na sreću odvojiti 16,7 milijuna kuna za tzv. "hladni pogon", za osnovne djelatnosti nacionalnih saveza udruga osoba s invaliditetom, a najveći dio (oko 12 milijuna) dodijelit će se temeljnim udrugama u općinama, gradovima i županijama, rekao je ministar Vidović.

Nazočne su pozdravili koprivničko-križevački župan Josip Friščić te koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, koji je istaknuo da je "Vodičem kroz Koprivnicu za osobe s invaliditetom" potaknuto brže uklanjanje arhitektonskih zapreka, a u Tjednu kretanja učinit će se sve da se uklone još neke.

Koprivnica je među prvima u Hrvatskoj uvela dodatne gradske porezne olakšice, kao što je oslobađanje poslodavca od doprinosa za korištenje gradskog zemljišta u visini od 25 posto za svaku zaposlenu osobu s invaliditetom, a ako ih zaposli četvero i više, u cijelosti se oslobađa doprinosa.

Ministar Vidović s domaćinima je razgledao i novi koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Podravsko sunce", u kojem će nastava za djecu s teškoćama u razvoju prvi put početi ove godine, a u čiju je gradnju Ministarstvo rada i socijalne skrbi uložilo 1,5 milijuna kuna.

(Hina) čmi sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara