U MVP-u uskoro izložba umjetnina vraćenih sukcesijom

IZLOŽBA "Umjetnine vraćene sukcesijom" otvorit će se u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) 7. listopada i trajati do 17. listopada, priopćio je u petak MVP.

Građani će svakog dana između 17 do 19 sati moći vidjeti 38 umjetničkih djela hrvatskih i stranih autora koja su ukrašavala prostore diplomatskih i konzularnih predstavništava bivše SFRJ, te su sukcesijom dodijeljena MVP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovno načelo sukcesije bila je nacionalna pripadnost umjetnika. Ako je autor živio i umjetnički djelovao u dvije zemlje sljednice bivše SFRJ, odgovarajuća umjetnina pripala je zemlji u kojoj je nastala. Sve umjetnine nepoznatih i stranih autora ostale su u objektu u kojem su zatečene, te se dodjeljuju sljednici SFRJ kojoj je dodijeljena i zgrada, pojašnjavaju u MVP-u.

Ministarstvo ističe da proces sukcesije još nije dovršen i da nakon njegova okončanja Hrvatska očekuje još četrdesetak nekretnina i 850 umjetničkih djela, uglavnom renomiranih autora.

Građani će na izložbi prvi put moći vidjeti sliku "Žena u crvenom" koju je Milivoj Uzelac naslikao 1938. godine u Provansi, a po srodnosti motiva najbliža joj je slika "U vrtu" u vlasništvu Moderne galerije u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara