U organizaciji DC-a u Saboru obilježena 10. obljetnica akcije "Bijeli put"

U organizaciji Kluba zastupnika DCa danas je u Hrvatskom saboru obilježena 10. obljetnica humanitarne akcije "Bijeli put", kojom je u jeku hrvatskobošnjačkih sukoba u Srednju Bosnu dopremljena veća količina hrane i lijekova.

Na obljetnici se okupilo petnaestak humanitaraca, sudionika akcije 1993., koji su istaknuli velik doprinos akcije u prekidu ratnih sukoba, opstanku Hrvata u Srednjoj Bosni, izgradnji bolnice, unaprjeđivanju humanitarnog rada.

Potpredsjednik DC-a i koordinator akcije Slobodan Lang apelirao je na javnost i političare u Hrvatskoj i BiH da govore o dobru koje je učinjeno na ovim prostorima, ne o zlu, da spominju BiH kao točku nade za bolju budućnost i zalažu se za jaču suradnju između dvije države.

Ističući kako je "Bijeli put" najveća poznata zajednička akcija hrvatskih i bošnjačkih humanitaraca, Lang se posebno osvrnuo na franjevačku bolnicu u Novoj Biloj koja je u najtežim ratnim trenucima pružala brigu ranjenima i bolesnima, a koja je sagrađena novčanom pomoći Hrvatske i pod pokroviteljstvom njezina predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Šefko Omerbašić rekao je da humanitarne akcije za vrijeme rata svjedoče o ljubavi prema Domovini i dobru na kojemu se treba graditi bolja budućnost.

Sudionici skupa pozvali su Hrvatski sabor da na dnevni red jedne od sjednica uvrsti temu o položaju Hrvata u Srednjoj Bosni, a upućen je poziv hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću da posjeti Srednju Bosnu i svečano otvori bolnicu.

U posjet Srednjoj Bosni pozvani su i saborske zastupnike, kako bi se upoznali s položajem i životom tamošnjih Hrvata, a predložena je i izgradnja gostinske kuće uz bolnicu koja bi predstavljala 'ljudski most' između Hrvatske i Srednje Bosne.

(Hina) tr az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara