U Osječko-baranjskoj županiji ove godine 11 poginulih u prometu

NA PROMETNICAMA u Osječko-baranjskoj županiji ove je godine poginulo 11 osoba, od kojih je najstarijoj bila 31 godina, a među poginulima je i jedan 16-godišnjak i jedan 18-godišnjak, izvijestio je Vlado Tuličić, načelnik osječkobaranjske Policijske uprave, na današnjem okruglom stolu koji se na Svjetski dan zdravlja proslavlja pod geslom "Sigurnost na cesti nije slučajna".

Unazad pet godina u Županiji su u 6500 prometnih nesreća smrtno stradale 243 osobe, prošle godine 70, što je dvostruko više nego godinu dana prije, a "posebno zabrinjava jer je među tom brojkom 25 poginulih u dobi od 18. do 24. godine", upozorio je Tuličić.

Kao najveće uzroke prometnih nesreća Tuličić je izdvojio vožnju pod utjecajem alkoholizma, prekoračenje brzine i vožnju bez sigurnosnog pojasa.

Na žalost, istaknula je dr. Marija Kribl, voditeljica županijskog Centra za prevenciju ovisnosti, "još se ne provodi testiranje vozača na drogu, a više je nego sigurno da posebno mladi vozači voze i pod utjecajem alkohola, i droge". Sve je veći broj mladih ovisnika, u Centru je prijavljen ukupno 541 ovisnik, što se može množiti i s brojkom osam kad su tzv. lake droge posrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi je zamjereno što nitko iz Gradskog poglavarstva nije reagirao na to što se, primjerice, nedavno dopustilo održavanje "technopartyja" na Gradskim bazenima, koji je danima najavljivan da počinje u 24 sata u subotu i traje do 5,30 u jutro, a zatim se nastavlja do 12 sati prije podne u nedjelju u kafiću u Tvrđi. Postavljeno je pitanje rada ugostiteljskih objekata u to vrijeme te upozoreno da mladi vozači nakon provedene noći u kafićima ne mogu biti sigurni sudionici u prometu.

Dr. Pavo Filaković, predstojnik Psihijatrijske klinike Kliničke bolnice u Osijeku, rekao je da se "koncentracija u to vrijeme sigurno smanjuje, što je velika opasnost u vožnji".

Istaknut je i primjer da se mladi pozivaju na "partyje" koji se održavaju pod nazivom "alkoholijada".

Načelnik Tuličić naglasio je kako je upravo radno vrijeme ugostiteljskih objekata do ranih jutarnjih sati problem s kojim se policija susreće, a da ih nitko od nadležnih ne konzultira kad se daju dozvole za takav rad.

Na žalost, kazao je Tuličić, kad se dogodi ubojstvo, javnost je danima zaokupljena onim što radi policija, a kad, primjerice, u četiri dana poginu četiri mlade osobe ili 11 od početka godine do sada, to prolazi gotovo neprimjetno. Važno je upozoriti i roditelje i sve one koji bi trebali voditi brigu o mladima, da se o njima treba mnogo više brinuti, a to se odnosi i na lokalnu vlast, rečeno je na okruglom stolu s temom o stradanju u prometu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara