U POVODU 80. OBLJETNICA ROĐENJA JOSIPA VANIŠTE U PRIPREMI MONOGRAFIJA

U povodu 80. obljetnice rođenja slikara Josipa Vanište do ljeta će biti objavljena velika monografiju o tom slikaru, koju će prirediti povjesničar umjetnosti Zdenko Tonković.

Josip Vaništa rođen je 17. svibnja 1924. u Karlovcu, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Marina Tartaglie, a prvu izložbu imao je u Zagrebu prije više od pedeset godina s Miljenkom Stančićem.L

U novoj monografiji bit će osamdeset posto novog materijala, a i tekst o slikaru bit će prerađen, rekao je Tonković, koji je 1993. priredio monografiju o Josipu Vaništi koja je rasprodana.

Krajolici te portreti glavne su teme slikarskoga opusa Josipa Vanište, koji je za "Knjigu zapisa" nagrađen Vjesnikovom nagradom "Ivan Goran Kovačić" za najuspješnije književno ostaverenje u 2001.

Književni teoritačar Stanko Lasić tada je tu knjigu ocjenio "najvažnijim književnim događajem posljednih godina u Hrvatskoj i remek-djelom hrvatske memoaristike".

"Crtom se sve može izraziti. Boja je nešto umjetno: ono što, možda, ne postoji", kaže Vaništa, jedan od osnivača grupe "Gorgona", koja se šezdesetih godina zalagala za nekonvencionalne oblike likovnoga izražavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vaništa tvrdi kako "Gorgona" nije imala poruka, ali dodaje, možda je, u naš prostor, unijela nešto novo, a možda je samo rješavala naše životne probleme, tjeskobna osjećanja.

"Kilometri poprskanoga slikarskog platna bili su, potkraj šezdesetih godina, bez milosti protjerani iz svih izložbenih prostora", zapisao je u "Knjizi zapisa".

Monografiju "Vaništa: Crteži 1949.-1999." objavio je 2000. zagrebački izdavač Novi Liber. Tom monografijom obuhvaćeno je šezdeset Vaništinih crteža, od kojih je 21 ponovljeno iz monografije 1979.

Vaništa je izradio seriju izvrsnih portreta svojih prijatelja, hrvatskih slikara i književnika te svjetskih umjetnika.

Posljednja Vaniština izložba bila je u zagrebačkoj galeriji Forum početkom prošle godine kad je bilo izloženo pedesetak njegovih slika nacrtanih olovkom, kredom, zatim u tehnici akvarale i pastela, nastalih od 1953. do 2003.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara