U Splitu obilježen dan HRM-a

SVEČANIM postrojavanjem u splitskoj ratnoj luci Lori proslavljen je danas Dan Hrvatske ratne mornarice i njezin 12. rođendan 18. rujna.

Na središnjoj svečanosti, priređenoj dva dana ranije zbog sudjelovanja HRM-a na NATO-ovoj vojnoj vježbi koja traje do 19. rujna, zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić, čestitavši svim pripadnicima njihov dan, podsjetio je na sve naraštaje koji su živjeli, radili i umirali s morem.

Sjećamo se i svih onih koji su dali život tijekom povijesti hrvatske mornarice, posebno u antifašističkoj borbi i tijekom Domovinskog rata. Oni su, poput Svete Letice-Barbe, preminulog prvog zapovjednika HRM-a, naglasio je Gareljić, pridonijeli organizaciji i razvoju naše ratne mornarice. Gareljić je istaknuo ponos što HRM u mirnodopskim uvjetima kroz Partnerstvo za mir pridonosi sigurnosti mora i miru na ovim prostorima, a ono što smo strategijom obrane napravili to sada pokazujemo kroz najveću do sada NATO-ovu vojnu vježbu u kojoj HRM aktivno sudjeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH i izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH Stjepana Mesića general zbora Josip Lucić poželio je mirno more i dugu plovidbu HRM-u. Prisjećajući se prošlosti, izrazio je zahvalnost svima koji su svojim radom, borbom, mudrošću, strpljivošću i ljubavlju omogućili naše postojanje i opstanak do danas.

Domovinski rat je, naglasio je Lucić, potvrdio povijesnu istinu da smo dio ovog prostora, jer svi prolaze, a mi ostajemo ovdje. Stoga su žrtve položene na "oltar Domovine" obveza da sačuvamo kulturu i naše vrijednosti koje su temelj Europe čiji smo dio i čijem zajedništvu težimo. HRM plovi pod nacionalnim stijegom u zajedničkoj vježbi s našim partnerima što potvrđuje našu državnost, ali u nama budi i ponos što je naša sudbina u našim rukama, poručio je načelnik Lucić. Ustvrdio je da preustroj Oružanih snaga neće pogoditi HRM jer u njezinu sastavu gotovo nema viška ili ljudi s nižim obrazovanjem, a onaj mali dio bit će zbrinut kroz preustroj u drugim dijelovima Oružanih snaga.

Zapovjednik HRM-a viceadmiral Zdravko Kardum, koji je u Lucićevoj pratnji obišao svečani postroj, rekao je kako je želja i zadaća HRM-a Jadran učiniti sigurnim morem, morem prijateljstva i razumijevanja - dajući doprinos međunarodnoj zajednici, ali i štiteći nacionalne interese. Zapovjednik Kardum najboljim je pojedincima i postrojbama uručio pohvale i nagrade u povodu obljetnice ratne mornarice.

Čestitke HRM-u svojom su nazočnošću izrazili i brojni predstavnici vojske, policije, gospdarstva, politike i konzularnog zbora te predstavnici udruga roditelja poginulih i invalida HRM-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara