U sukobima na Kosovu devetero poginulih, gotovo 300 ozlijeđenih

U sukobima na Kosovu devetero poginulih, gotovo 300 ozlijeđenih
NAJMANJE devetero ljudi poginulo je, a gotovo 300 ozlijeđeno je u srijedu u najgorim međuetničkim sukobima na Kosovu od kraja rata u lipnju 1999. godine.

Najžešći sukobi dogodili su se u Kosovskoj Mitrovici, iznimno napeta situacija je kod srpske enklave Čaglavica, u predgrađu Prištine, a sukobi su zabilježeni i u drugim mjestima.

Sukob u Mitrovici izbio je nakon što su se Albanci okupili u znak prosvjeda zbog izgreda u obližnjem selu Qaber, gdje su smrtno stradala tri albanska dječaka utopivši se u rijeci Ibar. Skupina dječaka je, prema albanskim izvorima, pokušala pobjeći pred Srbima koji su ih progonili i bježeći skočili u rijeku iz koje se uspio spasiti samo jedan dječak dok su se ostala trojica utopila.

Beogradski mediji javili su da je u sukobima poginulo dvoje Srba i sedmero Albanaca.

Klinički centar u Prištini objavio je da je u sukobima poginulo osmero građana te da je više desetaka ranjeno iz vatrenog oružja. Šestero poginulih zabilježeno je u Mitrovici, jedna osoba poginula je u Čaglavici, kod Prištine, a jedna u Peći. Neslužbeno se doznaje da je jedna osoba poginula i u Kosovom Polju.

Bolnički izvori iz Mitrovice tvrde da je ozlijeđeno gotovo 300 Albanaca. Prema srbijanskim izvorima, ozlijeđeno je i najmanje 22 Srba, od kojih petero teško. U sukobima je ozlijeđeno i 11 francuskih vojnika KFOR-a, od kojih trojica teže, te nekoliko policajaca.

U međuvremenu, sukobi u Mitrovici tijekom poslijepodneva nešto su se smirili i UNMIK i KFOR tvrde da je situacija pod kontrolom.

Situacija kod srpskog sela Čaglavice, u predgrađu Prištine, iznimno je napeta.

Nekoliko tisuća Albanaca pokušava se probiti u selo u kojem živi gotovo 1.000 Srba, a pripadnici KFOR-a i UNMIK-a pokušavaju ih zaustaviti suzavcem i šok-bombama. Čuje se pucnjava i nekoliko srpskih kuća gori. Ima i ozlijeđenih, no točan broj još nije poznat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni Srbi iz Čaglavice i Gračanice kod Prištine blokiraju, naime, već dva dana magistralne ceste Priština-Skoplje i Priština-Gnjilane nakon što su nepoznate osobe ranile jednog srpskog dječaka.

Veliki prosvjed organiziran je i u Vučitrnu, odakle se više od 1.000 Albanaca uputilo prema Mitrovici.

Kosovski Albanci prosvjedovali su također i u Belopolju, kod Peći, gdje su zapalili srpske kuće i kamenjem napali stanovništvo, a u intervenciji međunarodne policije ubijen je jedan albanski dječak.

Nerede su osudili najviši kosovski dužnosnici i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova pozvao je na izvanrednoj novinskoj konferenciji na mir, upozorivši da eskalacija nasilja nije na dobrobit Kosova.

Izražavajući sućut obiteljima žrtvama, Rugova je naglasio da će kosovske vlasti zajedno s međunarodnom zajednicom poduzeti sve potrebne mjere kako bi Mitrovica postala integriran, miran i siguran grad za sve građane.

Rugova je uputio kritiku i vlastima u Beogradu, optuživši ih da i dalje pokušavaju destabilizirati Kosovo.

Pozive na mir tijekom dana uputili su i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri, predsjednik Skupštine, kosovski premijer Bajram Rexhepi te sve vodeće albanske političke stranke kao i Glavni Stožer Kosovskog zaštitnog korupsa.

Zbog napete situacije kosovska vlada održala je izvanrednu sjednicu, a od civilnog upravitelja Holkerija zatražila je da tijekom večeri organizira susret kosovskih čelnika s predstavnicima UNMIK-a i diplomatskih misija pet vodećih zapadnih zemalja u Prištini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara