u Uljari "radelić" prerađeno 200 tona maslina

Nakon 45 dana neprekidnog rada danas je u uljari "Radelić" u Gradcu, u najjužnijoj općini Makarskog primorja, završena ovogodišnja prerada maslina. L

U uljari je ove godine prerađeno oko 200 tona maslina, a posebnost pogona je i da je ove godine počeo s radom i suvremeni laboratorij za ispitivanje kiseline u maslinovu uljaru.

Kakvoća ulja ove je godine, kažu u uljari, bila izuzetne kvalitete, pa u nijednom uzorku nije bilo više od 0,5 posto kiseline. Tako su u uljari na jugu Makarskog primorja postavljeni visoki ekološki standardi i proizvedeno maslinovo ulje visoke kakvoće. Na području od Drvenika do Baćine u općini Gradac, do Peračkog Blata, Baćine i Stabline u pločanskom kraju te susjedne doline Neretve i drugih maslinika, ukupno ima oko 30.000 maslinovih stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od prerađenih oko 200 tona maslina dobilo se oko 40 tona maslinovog ulja visoke kakvoće. Ovogodišnji rekorderi u preradi maslina su maslinari Dinko Miošić iz Brista i Marin Židić iz Gradca koji su preradili po 2,7 tona maslina.

Zbog nezapamćene suše, urod maslina je ove godine značajno podbacio, a najveći podbačaj imali su maslinari, a područja Baćine, Drvenika i Zaostroga, gdje je urod bio manji i do 60 posto od prošlogodišnjeg.

(Hina) tc db

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara