u zagrebačkoj džamiji proslavljen kurban-bajram

Muslimani danas slave svoj najveći blagdan, Kurbanbajram, blagdan žrtve koji također označava kraj ramazanskoga posta, a svečanu bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji jutros je predvodio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko efendija Omerbašić.

Upućujući okupljenim vjernicima prigodnu poruku, rekao je da u ovo blagdansko vrijeme pobožnosti dva milijuna ´hadžija hodočasti u Meku iz svih dijelova svijeta kako bi izvršili svoju vjersku zadaću, moleći Svevišnjega za bolje na ovom i spas na drugom svijetu´.

Naglasio je da islamski vjernici tijekom četiri dana Kurban-bajrama izražavaju ´svoju pokornost Svemogućem zahvaljujući mu za sve dobro što im je podario´ te ga ´moleći da ih poštedi teških iskušenja´.

Ševko Omerbašić izrazio je žalost jer se, kako je kazao, ´i ovoga Bajrama sluša zastrašujuća rijeka ratnih bubnjeva nad islamskim svijetom koja zaglušuje sve mirovne pozive´.

Dodao je da će ´muslimani i ove godine, kao i prethodne, zbog sukoba brojiti nevine žrtve i materijalne gubitke´ te da će se ´stvoriti rijeke izbjeglica brojnija nego što se to ranije događalo´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ševko Omerbašić rekao je također da nikada snage mira nisu bile toliko odlučne i glasne, osuđujući ratne poklike i zahtijevajući da se svjetski problemi rješavaju drukčijim metodama te da je ´posebno ohrabrujuće da ti zahtjevi dolaze od onih koji su od jučer rabili ratne metode u mirovnim misijama´.

Ujedno je pozvao vjernike da kroz ove blagdanske dane ublaže patnje drugima pomažući siromašne i ugrožene.

Čestitavši Kurban-bajram svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti, podsjetio je da je primio mnoge čestitke, među kojima i od nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Josipa Bozanića te najviših hrvatskih državnika.

Vjernicima u zagrebačkoj džamiji pročitana je i čestitka poglavara Islamske vjerske zajednice reis-ul-uleme Mustafe Cerića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara