"Nećemo dozvoliti niti silom postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru": Uz ratne snimke, molitvu i domoljubne pjesme tisuće prosvjednika na Trgu

"Nećemo dozvoliti niti silom postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru": Uz ratne snimke, molitvu i domoljubne pjesme tisuće prosvjednika na Trgu

Foto: Damjan Tadić, Tomislav Kristo/Cropix

Video: Damir Horvatović

NA SREDIŠNJEM zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je veliki prosvjedni skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj", u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Prosvjed je trajao oko dva sata.

> Građanska akcija transparentima dočekala prosvjednike protiv ćirilice: "Ruka na srcu - govno u glavi"

 Josić: Nećemo dozvoliti postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru

Izuzimanje pojedinih dijelova Vukovara od uvođenja dvojezičnosti nije dovoljno, jer nema dijela grada gdje netko nije stradao, poručio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na zagrebačkom prosvjedu protiv uvođenja u ćirilice u Vukovaru, rekavši kako stoga od aktualne vlasti, ali i oporbe traži: "Da do 18. studenog u Saboru inicirate i donesete odluku kojom će se cijelo područje grada Vukovara proglasiti mjestom posebnog pijeteta za sve građane Hrvatske i u zemlji i u svijetu", poručio je Josić dodavši kako u suprotnom, nisu dobrodošli u Vukovar.

"Sada ostavljamo Vladi prvi korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče, mi ćemo taj isti dan pozvati sve naše prijatelje da dođu u Vukovar i nećemo dozvoliti niti silom da se to napravi", rekao je Josić.

Pater Perković na skupu: Svoje volimo, tuđe poštujemo

Tisućama ljudi na glavnom zagrebačkom Trgu na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru obratio se i pater Ante Perković kojeg su mnogobrojni pozdravili skandirajući. Prije molitve na Trgu pater Perković rekao je: "Mi ne znamo niti mrziti, ne znamo se niti osvećivati, učile su nas tako naše majke, učila nas je i Crkva da svoje samo volimo, a tuđe poštujemo i sada to isto mislimo i zbog toga jesmo ovdje".

Nitko nema protiv ćirilice ništa, pojasnio je pater Perković. "Nitko nema ništa protiv ćirilice kao pisma, kao duhovne i kulturne baštine jednog i više naroda na ovom širem prostoru, dapače, to je bogatstvo čovjekova izražavanja, čovjekova shvaćanja i kreativnosti. Ali, kao što i tri prsta nisu znak ispovijedanja i vjere u Presveto trojstvo, tako i ćirilica nije sada u ovom trenutku s njezinim uvođenjem u Vukovar znak jedne baštine i jednog kulturnog naslijeđa nego je ona znak nastavka agresije i nastavka osvajanja ovih prostora", poručio je pater Perković.

Orile se domoljubne pjesme, prosvjed protekao mirno

Prosvjednici su se već od 11 sati skupljali na Trgu, a središtem Zagreba orile su se razne domoljubne pjesme, mahom s potpisom Marka Perkovića Thompsona, Prljavog kazališta i Parnog valjka.

Iako je početak programa bio najavljen za 12.05 sati, jer kako su slikovito rekli organizatori "više nije pet do dvanaest nego dvanaest i pet", program je otpočeo nakon što je Grički top označio podne i to snimkama javljanja javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara. Potom je intonirana hrvatska himna i održana minuta šutnje za sve poginule branitelje. Na pozornici prepunog zagrebačkog trga našli su se Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i brojni uniformirani pripadnici 204. Vukovarske brigade, ali i Marko Perković Thompson, koji je zapjevao za okupljene.

Okupljeni na prosvjedu pristigli su iz cijele Hrvatske, traže odgodu uvođenja dvojezičnosti i smatraju da su ratne rane još uvijek svježe. Uz skandiranje "Vukovar, Vukovar i Hrvatska", na trgu se moglo vidjeti vijorenje državnih i braniteljskih zastava.

Vukovarski branitelj Anto Đapić tvrdi kako je danas u Vukovaru najteže biti Hrvat. Sugrađanima srpske nacionalnosti priznaje pravo na korištenje jezika i pisma, no misli da još nije trenutak za to u gradu opterećenom brojnim problemima, uz ostalo i velikom nezaposlenošću.

Prosvjed na kojem su ponovno iščitani zahtjevi i proglas protiv uvođenja dvojezičnosti, nadzirala je policija. I organizatori prosvjeda i predstavnici vlasti pozvali su na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje slova zakona.

Policija: U Zagrebu je prosvjedovalo oko 20 tisuća ljudi

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara uoči održavanja zagrebačkog prosvjeda najavili su masovniji odaziv od onog vukovarskog gdje se okupilo oko 20 tisuća ljudi. Na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u središtu Zagreba se, prema neslužbenim procjenama okupljenih, okupilo preko 50 tisuća građana.

No, službene brojke se razlikuju: Zagrebačka policija objavila je da je na današnjem prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru na glavnom gradskom trgu prosvjedovalo oko 20 tisuća osoba. Tijekom prosvjeda "Hrvatski Vukovar za bolju Hrvatsku", ističu, nije bilo postupanja policijskih službenika.

Tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića bio je zbog prosvjeda obustavljen od 11.25, a uspostavljen je nakon završetka prosvjeda, nešto prije 14 sati. Prosvjednici su se počeli razilaziti oko 13.40 sati.

Na skupu se prosvjedovalo protiv ćirilice u Vukovaru, a okupljeni iz svih krajeva Hrvatske, podržali su proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za promjenu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta i trajno odustajanje od uvođenja ćirilice.

Dok u Stožeru očekuju da će njihovi zahtjevi biti uvaženi, iz Vlade su jasni: "Svatko ima pravo na svoj politički stav, no u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati", poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Bojan Glavašević: Korištenje snimaka moga oca nije bilo primjereno

Prosvjed je na Trgu bana Jelačića koji je prema procjenama policije okupio 20 tisuća ljudi, a prema organizatoru dvostruko više, počeo je puštanjem snimke Siniše Glavaševića iz ratnog Vukovara. Bojan Glavašević, sada pomoćnik ministra branitelja, njegov sin, smatra da je bilo neprimjereno ih koristiti u ovom kontekstu.

"To su ratne snimke, pripadaju ratnom kontekstu, a ovo vrijeme je potpuno drugačije i ovaj kontekst je potpuno drugačiji. Zato mislim da ih nije bilo primjereno koristiti. Nitko nas, moju obitelj nije pitao bi li to bilo ok... Mi nemamo nikakvih prava na taj materijal, ali možda bi bilo korektno, jer su i to Vukovarci, da su nas pitali".

Stoga Glavašević naglašava - moja obitelj njegovo ime i njegovo djelo nikada nije koristila za politički marketing, a Stožer je ovoga puta upravo to učinio. "Zato mislim da to nije bilo u redu", rekao je Glavašević.

Pomoćnik ministra branitelja osvrnuo se i na sam prosvjed.

"Prosvjed sam po sebi je demokratsko pravo svih građana i u tom smislu sigurno da ga podržavam. No govor mržnje koji se ponovno pojavio na ovome prosvjedu je žalostan i žao mi je što se to dogodilo", rekao je Bojan Glavašević.

Vukovarci u Zagreb stigli "Vlakom mira"Građani Vukovarsko-srijemske županije organizirano su vlakom stigli na prosvjedni skup u Zagrebu. Iz Vukovara prema Zagrebu rano jutros krenuo je vlak sa 17 vagona, kojeg su organizatori simbolično nazvali "Vlak mira", po uzoru na istoimeni vlak iz 1997. godine, a u Zagreb su organizirano stigli i autobusi iz drugih dijelova Hrvatske.

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Zdravko Komšić smatra da je i ovaj prosvjed jedan vid borbe za Vukovar samo drugim sredstvima kojima žele reći ne ćirilici. "Jer ovo je jedan vid agresije na Vukovar i Republiku Hrvatsku, tako da pozivam sve građane Hrvatske da se odazovu našem pozivu i dođu na Trg bana Josipa Jelačića", rekao je Komšić uoči prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da će proglas i zahtjevi koji će biti upućeni sa zagrebačkog skupa, biti drugačiji nego s onog vukovarskog. Ako se državne institucije ogluše na zahtjeve, neće nastaviti s prosvjedima, već će, kako je Josić rekao, članovi Stožera čekati da se predstavnici Vlade pojave u Vukovaru i postave dvojezične ploče i onda vidjeti što će biti.

"Želimo im dati još jednu priliku da razmisle o tome što rade. Milanović je neki dan rekao da, ako zakoni ne odgovaraju, oni mogu to promijeniti jer imaju tu moć. Prema tome ako hrvatskom narodu ne odgovaraju neki zakoni, onda bi Vlada trebala isto tako postupiti i promijeniti taj zakon", rekao je Josić.

Uoči današnjeg skupa na Trgu bana Jelačića, poruku je poslao i predsjednik Ivo Josipović. "Očekujem da skup bude u granicama zakona, kao i svaki drugi javni skup i da građani koji dođu na taj skup poštuju zakon. I ništa više i ništa manje", rekao je predsjednik.

"Političke elite na vlasti ignoriraju osjećaje i opravdane zahtjeve hrvatskog naroda"

Uoči prosvjeda su se stranke Akcija za Bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatska oglasile zajedničkim priopćenjem pod naslovom "Tko traži uvođenje ćirilice u Vukovaru?", kojeg prenosimo u cijelosti:

"Stranke Akcija za Bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatska podupiru današnji prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i opravdani zahtjev velike većine hrvatskog naroda da se ne uvodi ćirilica kao službeno pismo, ne samo u gradu heroju Vukovaru, nego nigdje na teritoriju Republike Hrvatske.

Svjedoci smo da političke elite na vlasti ignoriraju osjećaje i opravdane zahtjeve hrvatskog naroda, jer se pred ulazak u EU ne žele zamjeriti birokratima u Bruxellesu .

Uvođenje ćirilice u Vukovaru omogućava Članak 12 (1) Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je usvojen 13. prosinca 2002. za vrijeme Vlade Ivice Račana. Taj je zakon usvojen kao preduvjet za početak pregovora s Bruxellesom.

Najnoviji pritisak iz Bruxellesa na hrvatske vlasti po pitanju uvođenja ćirilice u Vukovaru došao je prije svega dva tjedna, u zadnjem izvješću Europske komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo. U tom izvješću, objavljenom 26. ožujka 2013., Europska je komisija izričito pozdravila uvođenje ćirilice u Vukovaru.

''Pozdravlja se činjenica da Vlada i dalje osigurava provedbu ustavnih odredbi o korištenju ćiriličnog pisma u gradu Vukovaru, gdje Hrvati srpske nacionalnosti čine 38,5 posto stanovništva", izvješće Europske komisije od 26. ožujka 2013., str. 9.

Svim Hrvatima koji od političkih elita na vlasti traže ukidanje ćirilice u Vukovaru mora biti jasno da one to neće učiniti jer nemaju ni političku ni domoljubnu hrabrost suprotstaviti se zahtjevima iz Bruxellesa.

Hrvatskom narodu mora biti jasno da se marionetske vlasti, od Račanove, Sanaderove, Kosorove do Milanovićeve, samo dodvoravaju i pokorno provode zahtjeve Unije na štetu Hrvatske. Za razliku od njih, ABH i Jedino Hrvatska žele bolju, snažnu, ponosnu Hrvatsku. Hrvatsku u kojoj se odluke donose u Zagrebu a ne Bruxellesu. Mi želimo ono što želi i hrvatski narod, a to je Hrvatsku bez ćirilice", Željko Cvrtila - predsjednik Akcije za Bolju Hrvatsku i Marjan Bošnjak - glavni tajnik Jedino Hrvatska.

Platforma 112: Vlada mora obraniti prava manjina

Platforma 112 poslala je priopćenje medijima povodom prosvjeda održanog na Trgu bana Jelačića.

"Temelj svake pravne i demokratske države je sustavno i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebice onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava. Platforma 112 je u svojem godišnjem izvještaju o radu Vlade RH za 2012. godinu pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko-srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu ka ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Republici Hrvatskoj.

Platforma 112 je do sada upozoravala na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova. Nažalost i danas smo bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića te zahtijevamo jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima sa ustavnim vrijednostima i zakonima RH.

Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u EU ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa", poručili su iz Platforme 112.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara