Ukradena čuvena slika "Krik" Edvarda Muncha

Ukradena čuvena slika "Krik" Edvarda Muncha

NAORUŽANI lopovi ukrali su u nedjelju iz muzeja Edvarda Muncha u Oslu "Krik", jedno od najvažnijih djela slavnog norveškog slikara, potvrdila je norveška policija.

U dramatičnoj akciji izvedenoj usred dana, oko 11 sati, kada je u muzeju bilo više posjetitelja, dvojica maskiranih lopova prisilila su jednu zaposlenicu muzeja da, pod prijetnjom oružja, sa zida skine "Krik" i "Madonnu", još jedno poznato Munchovo djelo. Iz muzeja su potom pobjegli automobilom koji je vozio treći nepoznati muškarac.

Slike, vrijedne nekoliko milijuna dolara, izrezali su iz okvira koji su kasnije pronađeni odbačeni i slomljeni u drugom dijelu grada.

Munch je izradio četiri verzije "Krika". Ukradeno djelo izrađeno je temperom i pastelom na drvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga i najpoznatija verzija slike ukradena je iz norveške Nacionalne galerije u veljači 1994., na sam dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru. Vlada je odbila platiti otkupninu, no slika je pronađena nekoliko mjeseci kasnije i vraćena galeriji.

Prema listu Verdens Gang (VG), Munchov muzej posjeduje dvije verzije slike, jednu izloženu, koja je upravo ukradena, i jednu u spremištu.

Osim one u Nacionalnoj galeriji, posljednja, četvrta verzija slike nalazi se kod jednog privatnog kolekcionara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara