Umirovljenici iz BiH, građani Zagreba, mogli bi dobivati naknadu grada

GRADSKA koordinacija za ljudska prava pri zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas je razmotrila mogućnost da i umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u BiH, a imaju hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu duži niz godina, ostvare pravo na isplatu novčane pomoći Grada Zagreba.

Koordinacija je zadužila Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb da u roku 60 dana ispita mogućnosti za izmjene i dopune Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba što je pravni temelj za ostvarivanje prava na naknadu i tih umirovljenika.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar je rekao da u Hrvatskoj ima 14.513 osoba s mirovinom iz BiH te 3.495 s mirovinama iz drugih republika bivše Jugoslavije. Dodao je da će se tek opsežnom analizom utvrditi broj takvih umirovljenika prijavljenih u Zagrebu s mirovinom manjom od 1210 kuna, a koji bi mogli, uz određene uvjete, dobivati naknadu Grada od najmanje 150 do najviše 350 kuna, ovisno o visini mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šostar je upozorio da je prijašnjom revizijom naknada za zagrebačke umirovljenike utvrđeno da je bilo nekoliko tisuća onih koji su uredno primali naknadu od 100 gradskih kuna, a da su istodobno dobivali i inozemnu mirovinu po 2,5 ili tri tisuće njemačkih maraka.

Član Koordinacije Kažimir Varda (Hrvatski blok) se založio za izmjenu Odluke rekavši da su sada građani u neravnopravnom položaju i da se tu krše njihova ljudska prava. Pridružio mu se i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić (SDP) rekavši da bi trebalo osigurati socijalnu pravdu za sve ´jer u Zagrebu nema građana prvog, drugog ili trećeg reda´. ´Riječ je o socijalnoj pomoći, a ne obijesti´, dodao je.

Članovi zagrebačke Koordinacije za ljudska prava prihvatili su i izvješće o radu u prošloj godini sa zaključkom da u izvješćima gradskih ureda, zavoda i službi o stanju ljudskih prava u 2002. nije bilo konkretnih primjera kršenja ljudskih prava iz njihova djelokruga rada. Zaključeno je i da će se intenzivirati suradnja te koordinacije s nevladinim udrugama koje se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda i prava nacionalnih manjina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara