UNICEF: Najranjiviju djecu čekaju siromaštvo, nepismenost i smrt

UNICEF: Najranjiviju djecu čekaju siromaštvo, nepismenost i smrt

Foto: 123rf

UNICEF je predstavio Izvješće o stanju djece u svijetu. Prema trenutačnim trendovima 69 milijuna djece mlađe od pet godina umrijet će od uzroka koji se uglavnom mogu spriječiti. Ako se svijet više ne posveti djeci koja odrastaju u najtežim uvjetima, do 2030. godine 167 milijuna djece živjet će u siromaštvu, a 750 milijuna djevojčica bit će udano u dječjoj dobi.

UNICEF-ovo izvješće o stanju djece u svijetu pokazuje jasnu sliku o tome što će se dogoditi najsiromašnijoj djeci ako vlade, donatori, tvrtke i međunarodne organizacije ne ubrzaju svoje napore i ne odgovore jasno na njihove potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
„Zanemarivanje potreba i prava na jednake mogućnosti u životu nisu za milijune djece samo prijetnja njihovoj budućnosti, nego gorivo koje hrani održavanje kruga siromaštva i koje ugrožava budućnost društava u kojima djeca žive”, rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a i dodao:

„Imamo izbor − ulagati u tu djecu sada ili dopustiti da svijet u kojem živimo bude još više obilježen nejednakošću i podjelama.” Izgledi djece nigdje nisu tako loši kao u subsaharskoj Africi, gdje najmanje 247 milijuna djece, odnosno dvoje od troje djece, odrasta u teškom siromaštvu, lišeno gotovo svega što je djeci potrebno za preživljavanje i razvoj.

Ako se današnji trendovi nastave, u subsaharskoj Africi do 2030. godine gotovo 69 milijuna djece umrijet će prije svog petog rođendana od uzroka koji se mogu spriječiti, više od 60 milijuna djece osnovnoškolske dobi neće ići u školu te će 9 od 10 djece živjeti u ekstremnom siromaštvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara