UN-ov izaslanik poziva Izrael i Palestince da grade mir

IZRAELCI i Palestinci moraju iskoristiti zamah u mirovnom procesu, Palestinci tako da razoružaju teroriste, a Izraelci olakšavajući život Palestincima i oslobađajući više zatočenika, rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti UN-ov izaslanik za Bliski istok.

"Nada počinje zamjenjivati beznađe nakon više od 1.000 dana nasilja i 3.500 mrtvih", rekao je Terje Roed-Larsen, posebni koordinator za Bliski istok Vijeću sigurnosti.

"Izrael i Palestinci sastaju se redovito i zajednički rade na svim razinama", kazao je on ukazujući na nedavno započeti mirovni plan za Bliski istok.

Mirovni plan Sjedinjenih Država, EU-a, UN-a i Rusije, traži od Plaestinaca i Izraela da poduzmu niz paralelnih koraka koji bi konačno doveli 2005. do uspostave Palestinske države koja bi postojala u miru i sigurnosti pokraj Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roed-Larsen je naglasio potrebu da obje strane iskoriste nastali zamah u mirovnom procesu i da poduzmu mjere kako bi izgradile međusobno povjerenje.

Palestinske vlasti, rekao je on, trebaju preuzeti odgovornost za sigurnost budući teroristički napadi na Izrael štete mirovnom procesu. "Nadamo se da će prekid vatre (palestinskih militantnih skupina) voditi k njihovom razoružanju od strane palestinskih vlasti tako da...oružje bude u rukama samo pripadnika palestinskih službi sigurnosti", rekao je Roed-Larsen.

On je pozvao Izrael da oslobodi više zatvorenika i olakša uvjete dnevnog života Palestinaca.

Roed-Larsen je također pozvao Izrael da nastavi povlačenje s okupiranih teritorija, uzdrži se od ubojstava militanata, ukloni židovska naselja i spriječi nastajanje novih, i da obustavi gradnju zida kojim se fizički dijele Izraelci i Palestinci. "Njegova izgradnja je jednostran čin koji nije u skladu s mirovnim planom jer otežava stvaranje održive susjedne Palestinske države", kazao je on.

Pozvavši izraelsku vladu da dalje olakša i konačno ukine zatvaranje Zapadne Obale slijedeći korake koje je već poduzela u Pojasu Gaze, Roed-Larsen je rekao kako ključ za to da Palestinci vide mirovni proces kao smislen leži u rukama izraelskog premijera Arieal Sharona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara