Uragan Alex danas udara na američko-meksičku granicu

Uragan Alex danas udara na američko-meksičku granicu

Tekst: F.M.
Foto: AFP


URAGAN Alex danas se nastavio kretati zapadno kroz Meksički zaljev, sve dalje od mjesta naftne katastrofe, ali sve bliže meksičko-američkoj kopnenoj granici. Alex je jučer proglašen uraganom najslabije, prve kategorije, javio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Stanovnici američke savezne države Teksas već se danima pripremaju na oluju iako se zasad ne očekuje da će jači dio oluje udariti tamo, nego u meksičkom gradu Matamorosu. Kad dođe do obale, vjetrovi bi trebali biti brzine od oko 160 kilometara na sat, ali zasad se ne očekuje da će uragan postati puno jači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Matamorosu evakuacije

U prošlosti su naftne platforme u Zaljevu evakuirane kad su dolazili uragani, a predsjednik Barack Obama naredio je preventivnu evakuaciju na tri naftne bušotine i 28 platformi, koje nisu dio napora za čišćenje Zaljeva.

Sinoć je na područje Teksasa i oko Matamorosa palo nekoliko pljuskova, a stanovnici se boje najave da bi oluja mogla donijeti oko 25 do 50 centimetara kiše.

Ravnatelj ureda za civilnu zaštitu u Matamorosu, Saul Hernandez, rekao je da će se danas početi evakuirati oko 2500 ljudi iz obalnih područja oko grada, ali je dodao da je pravi problem oko 13.000 obitelji koje žive u improviziranim naseljima oko grada i nemaju pristup komunalnim službama, niti su povezane s gradskom infrastrukturom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara