Uragan u SAD-u kriv za smrt troje ljudi, 2 milijuna bez struje

Uragan u SAD-u kriv za smrt troje ljudi, 2 milijuna bez struje
URAGAN Isabel prouzročio je u četvrtak smrt troje ljudi na istočnoj obali Sjedinjenih Država i ostavio bez električne energije skoro dva milijuna domova.

Uragan je u četvrtak pogodio savezne države Sjevernu Carolinu, Virginiju i Maryland na istočnoj obali Sjedinjenih Država vjetrom koji je povremeno dostizao brzinu od 157 kilometara na sat i obilnom kišom koja je ponegdje dovela do poplava.

Tijekom dana i večeri uragan je oslabio s brzinom vjetra koja se spustila na 110 kilometara na sat, ispod najmanje 120 kilometara na sat koliko je potrebno da bi ga se kvalificiralo kao uragan i tako postao obična tropska oluja.

Smatra se da je uragan izazvao smrt troje ljudi: motociklista, koji je poginuo u Virginiji naletjevši na nanose vode na autocesti, električara u Sjevernoj Carolini koji je pokušao popraviti kvar na instalacijama te jedne osobe u Marylandu na čiji auto je palo srušeno drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skoro dva milijuna kućanstava ostala su bez električne energije u tri pogođene države, a za popravke vodova koje je uglavnom prekinulo drveće srušeno olujom trebat će dani.

Uredi savezne vlade u Washingtonu ostat će zatvoreni i u petak nakon što su dužnosnici i službenici u četvrtak zbog uragana poslani kućama.

Predsjednik Bush je Sjevernu Carolinu proglasio područjem prirodne katastrofe otvorivši tako put za saveznu pomoć uraganom napadnutim područjima.

Isabela je u četvrtak izazvala velike poremećaje u zračnom prometu s 2.000 otkazanih i stotinama preusmjerenih letova. Dvije glavne washingtonske zračne luke, Reagan za domaće letove i Dulles za međunarodne, u četvrtak su bile zatvorene.

Uragan Isabel će se, nakon što prođe preko Sjeverne Caroline i Virginije, ubrzano kretati kroz zapadnu Pennsylvaniju i zapadni New York prije nego što u subotu stigne u Kanadu i ondje nestane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara