URSH traži inspekcijski nadzor u "Sokol Mariću" zbog sprječavanja sindikalnog organiziranja

PREDSJEDNIK Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst izjavio je danas kako će URSH inzistirati da se u zaštitarskoj tvrtki "Sokol Marić", čiji vlasnik Zlatko Marić prijetnjama i pritiscima sprječava sindikalno organiziranje svojih radnika, provede inspekcijski nadzor te da sud što prije riješi kaznene prijave zbog takvog ponašanja.

"Uputili smo i dopise poslovnim partnerima "Sokol Marića" da preispitaju svoju suradnju sa Zlatkom Marićem budući da provodi nasilje nad zaposlenicima svoje tvrtke ne dopuštajući im sindikalno organiziranje", izjavio je Kunst na konferenciji za novinare.

Radnicima koji su se učlanili u Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, koji je udružen u URSH, Marić prijeti otkazom ili premještajem na slabija radna mjesta ako mu ne pokažu ispisnice iz sindikata, pa se u zadnja dva dana iz sindikata ispisalo sedmero ljudi, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih zaštitara i čuvara Milan Marić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je u "Sokol Mariću" zaposleno oko 1500 ljudi koji prosječno rade 200 sati mjesečno za što su plaćeni oko 2300 kuna. Istaknuo je kako u Hrvatskoj djeluje 160 zaštitarskih tvrtki, no njihovi zaposlenici nemaju ni jedan kolektivni ugovor.

U Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara dosad se učlanilo oko 600 ljudi, a članstvo raste iz dana u dan, kaže Marić. No, zbog straha i prijetnji u Sindikatu su ostala još osmorica zaposlenih u "Sokol Mariću" koji nisu pristali na pritiske poslodavca.

"Diranjem u "Sokol Marić" dirnuli smo u Pandorinu kutiju iz koje izlazi samovolja još jednog tajkuna koji je umislio da je za pravdu nedodirljiv", ocijenio je Kunst dodajući kako će o tom slučaju danas ponovno razgovarati s potpredsjednikom Vlade Andrijom Hebragnom, koji je obećao da će se osobno uključiti u rješavanje tog slučaja. Ako pritisci ne prestanu, Kunst je najavio tužbu Međunarodnoj organizaciji rada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara