USKOK podigao optužnicu protiv riječkog kirurga zbog primanja mita i "pranja novca"

USKOK je danas zbog primanja mita i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca podigao optužnicu protiv kardiokirurga Klinike za kirurgiju KBC Rijeka Ognjena Šimića.

U optužnici stoji kako se 52-godišnjeg Šimića tereti da je, od 1998. do 2006. godine, kao vršitelj dužnosti pročelnika i kao pročelnik Odjela u Klinici za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci, u 14 navrata od pacijenata ili članova njihovih obitelji primio razne iznose novca radi obavljanja operativnih zahvata u kratkom roku i davanja pacijentima vremenske prednosti pred drugim pacijentima.

Tako je, kako nadalje stoji u optužnici, u razdoblju od studenog 1998. do kolovoza 2006. u više navrata primio novčani iznos od oko 20 500 eura, 7 500 DEM te 3 000 USD.

Osim navedenog, Šimiću se stavlja na teret i da je u četiri navrata, nakon obavljenih operativnih zahvata, od supružnika pacijenata primio novac i druge darove i to u rujnu 2003. godine 500 eura, u prosincu 2004. iznos od 1.000 eura, u siječnju 2005. iznos od 500 USD, te u lipnju 2006. iznos od 1.000 eura.

Riječkog kardiokirurga tereti se i za "pranje novca". Naime, nakon što je Šimić primajući mito pribavio znatna novčana sredstva, od 1999. godine pa sve do 16. kolovoza 2006., kada je bio uhićen i lišen slobode.

On je, kako nadalje stoji u optužnici, radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca isti ulagao u kupovinu nekretnina i pokretnina te je novac polagao na bankovne račune i tako raspolagao dijelom novčanih sredstava kako bi prikazao da su legalno stečena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK predlaže određivanje privremene mjere osiguranja kojom bi se riječkom kardiokirurgu  zabranilo raspolaganje tako stečenom imovinom i onemogućilo ga da osujeti ili oteža oduzimanje pribavljene nepripadne imovinske koristi.

Ognjenu Šimiću zbog zdravstvenog je stanja, podsjećamo, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci ukinulo ranije rješenje o pritvaranju, a pritvor mu je u studenom prošle godine ukinuo istražni sudac Duško Tišma, te je Šimić pušten da se brani sa slobode. 

Sudac je tako odlučio na temelju medicinske dokumentacije prema kojoj je zdravlje doktora Šimića teško narušeno te su moguće akutne komplikacije zbog čega mu je potrebna hospitalizacija u ustanovi koja ima specijalističku kardiokiruršku službu. On je, naime, bio hospitaliziran i operiran radi začepljenja krvnih žila.

Šimić je prošle godine dao otkaz u KBC-u Rijeka želeći izbjeći produljenje pritvora, odnosno, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja zločina. Međutim, pritvor mu je svejedno bio produžen. U međuvremenu je iz Nizozemske preko Interpola stigao nalog za njegovo uhićenje zbog utaje poreza u Njemačkoj.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara