VIDEO Dva Hrvata zatočila 59 Kineza, obećali im laku i legalnu zaradu, a onda tjerali da za njih varaju ljude

VIDEO Dva Hrvata zatočila 59 Kineza, obećali im laku i legalnu zaradu, a onda tjerali da za njih varaju ljude

Foto: Index

U 11 SATI počela je press konferencija na kojoj je policija izvijestila o velikoj policijskoj akciji u kojoj su dva Hrvata i dva Kineza 59 kineskih državljana držali zatočenima i tjerali ih da za njih čine računalne prijevare.

> POGLEDAJTE AKCIJU INTERVENTNE POLICIJE

Pressicu pogledajte ovdje.

Kineski državljani bili su zatočeni u dvije kuće na širem zagrebačkom području, u jednoj od 800 kvadrata zatečena su 42 kineska državljana, u drugoj od 400 kvadrata zatečeno je 19 kineskih državljana. Od te brojke, dva Kineza bili su čuvari i radili su za Hrvate koji su vodili operaciju.

Načelnik policije Ante Gudelj istaknuo je kako je dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana, od rujna 2017. do siječnja 2018., na štetu najmanje 59 osoba, počinili kazneno djelo trgovanja ljudima.

Pojasnio je kako je prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin temeljem prethodnog dogovara, na širem području grada Zagreba, tijekom rujna 2017. godine unajmio dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, Internet vezama i elektroničkim uređajima, tzv. call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima, a koje je drugoosumnjičeni 51-godišnji hrvatski državljanin iz Republike Slovenije prevezao u Republiku Hrvatsku.

Navedene su žrtve na prijevaran način, uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova, vrbovane s područja Azije i dovedene na područje Slovenije i potom Hrvatske u tzv. call centre, u kojima su ih nadzirali tzv. domaćini kuća, osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji državljani NR Kine. U navedenim call centrima, žrtvama je ograničena i oduzeta sloboda kretanja kao i slobodnog komuniciranja na način da su im oduzete osobne isprave, a prijetnjama ih se prisiljavalo na činjenje računalnih prijevara na štetu državljana NR Kine.

Kako je prije dva dana objavljeno u slovenskim medijima, slovenska policija razotkrila je međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavi trgovinom ljudima te je strane državljane prisilila da rade u ilegalnim pozivnim centrima diljem svijeta.

"Krim istraživanje trajalo je od rujna prošle do 18. siječnja ove godine. Žrtve su na prijevaru uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova kroz legalne poslove, nekad i uz prijetnje njima ili bliskim osobama, vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije na područje Slovenije, a onda u Hrvatsku", rekao je Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

U provođenju ovog kriminalističkog istraživanja surađivali su s policijom Republike Slovenije i NR Kine kao i s predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa kako bi se žrtvama trgovanja ljudima pružila adekvatna pomoć.

"Ovo nam je veliki izazov"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je prvi ovakav slučaj i stoga velik izazov za policiju koja nastavlja istraživanje", rekao je Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta PNUSKOK.

Kriminalističko istraživanje se prema riječima pomoćnika načelnika Krunoslava Horvata nastavlja u cilju rasvjetljavanja kaznenih djela računalnih prijevara kroz prikupljanje podataka o oštećenim osobama s područja NR Kine te utvrđivanje točnog modaliteta na koji se način prijevare činile kao i eventualnog sudioništva drugih osoba.

''Prvi smjer je provođenje izvida u odnosu na računalne prijevare, identificiranje drugih eventualno uključenih osoba, a također ostavljamo mogućnost da među žrtvama postoji još koji počinitelj trgovanja ljudima. Kad su u pitanju računalne prijevare, želim istaknuti suradnju s policijskim službenicima NR Kine. Od njih očekujemo najveći doprinos kroz dostavu podataka o osama koje su oštećene ovim kaznenim djelom'', dodao je Horvat.

Četvorica su uhićena i protiv njih su jučer podnesene kaznene prijave, izvijestio je Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice.

''Nakon ispitivanja dvoje osumnjičenih hrvatskih državljana sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana. A upravo su u tijeku ispitivanja dva kineska državljana'', rekao je Diklić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara