Uvjet za pomoć MMF-a: Ukrajina izglasala reformu pravosuđa

Uvjet za pomoć MMF-a: Ukrajina izglasala reformu pravosuđa

Foto: FAH

UKRAJINSKI parlament je u četvrtak prihvatio reformu pravosudnog sustava koja ide za tim da ga prilagodi zapadnoj praksi, a predviđa ograničavanje imuniteta sudaca i uspostavu suda za suzbijanje korupcije.

Ta reforma za koju su glasovali gotovo svi ukrajinski zastupnici smatra se presudnom za nastavak programa međunarodne financijske pomoći koja će ukrajinskom gospodarstvu, pogođenom teškom krizom, omogućiti da ostane na nogama.

"Ponovo uspostavljamo pravo Ukrajinaca na istinu i njihovo pravo na pravdu", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obraćajući se zastupnicima uoči glasovanja.

"Bez obzira na to kakve reforme donosimo, one nailaze na korumpirane sudove", istaknuo je pak predsjednik parlamenta Andrij Parubij, podsjetivši da po nedavnoj anketi 81 posto Ukrajinaca nema povjerenja u pravosuđe.

Ukrajina je redovito na meti kritike zbog korumpiranog pravosuđa koje smatraju glavnim krivcem za izostanak stranih ulaganja i za služenje interesima moćne domaće oligarhije.

Uspostavljanje antikorupcijskog suda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna od glavnih točaka reforme je uspostava neovisnog protukorupcijskog suda u roku od godine dana.

Reforma usto ograničava imunitet sudaca koji neće kazneno odgovarati za svoje odluke, ali će odgovarati pred sudom za sva druga kaznena djela.

Američki veleposlanik u Kijevu Geoffrey Pyatt ocijenio je ovo glasovanje "velikim iskorakom u hodu Ukrajine europskim putem", nazivajući ga "povijesnim".

Ukrajinu je pogodila velika recesija koja je u 2015. uzrokovala pad domaćeg bruto proizvoda od 9,9 posto, nakon pada od 6,6 u prethodnoj godini.

Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je od 2015. odobrio Ukrajini zajam od oko 6,6 milijarda dolara, obustavio je svoju pomoć prije par mjeseci zbog nedavne političke krize i slabog napretka u suzbijanju korupcije u zemlji.

Krajem svibnja MMF je objavio da načelno pristaje na nastavak pomoći Ukrajini, dodajući da će konačno odobrenje dati  "u srpnju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara