Val vjerskog nasilja na Molučkim otocima: 12 mrtvih, sjedište UN-a zapaljeno

NAJMANJE 12 osoba smrtno je stradalo, a više od 90 ozlijeđeno u nedjelju u žestokim oružanim sukobima između kršćana i muslimana u Ambonu, glavnome gradu Molučkih Otoka, gdje je zapaljeno sjedište UN-a, upućujući na mogućnost novog sukoba između dviju zajednica.

To je najžešće nasilje u Ambonu od mirovnog sporazuma 2002. godine, kojim je okončan sukob između kršćana i muslimana u kojem je smrtno stradalo 5000 osoba, a 700 tisuća ih je raseljeno 2400 kilometara istočno od Džakarte.

Najmanje 12 osoba, među kojima jedna djevojčica, ubijeno je, prema informacijama iz medicinskih izvora i muslimanskog dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od 60 osoba ranjeno je u pucnjavi i eksploziji ručnih bombi, prema djelomičnim podacima dobivenima iz bolnica.

Nasilje je počelo kad su kršćanski demonstranti htjeli, organiziranjem povorke vozila, proslaviti 54. obljetnicu proglašenja južne Molučke Republike, državice koja je kratko živjela, a bili su je proglasili 1950. godine pristaše nezavisnosti te regije.

Rat na Molučkim otocima počeo je u siječnju 1999. godine običnom prepirkom između kršćanskog vozača autobusa i muslimanskog putnika.

Molučki arhipelag, koji su u 16. stoljeću prvi osvojili Portugalci zbog bogatstva začinima, bio je podijeljen na gotovo jednake dijelove među kršćane (protestantima u visini 95 posto) i muslimane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara