varaždin: svečano proslavljena 60. obljetnica okružnoga noo-a

U Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu danas je svečano proslavljena 60. obljetnica varaždinskoga Okružnog narodnooslobodilačkog odbora (NOO) i prvih operativnih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske.

"Velik je doprinos malog hrvatskog naroda antifašizmu, a borcima Narodnooslobodilačke vojske patriotizam danas negiraju sljedbenici onih koji su prodali pola Hrvatske", rekao je Krešo Piškulić, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH).

Povijesne odluke ZAVNOH-a bile su zapreka ponovnoj uspostavi Kraljevine Jugoslavije i četničkog pokreta, istaknuo je Piškulić.

Sudionike svečanosti, koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta, pozdravili su zamjenik župana Vladimir Stolnik i gradonačelnik Ivan Čehok, koji je bivše partizane nazvao "svijetlim trenutkom hrvatske povijesti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik varaždinske Županijske skupštine Danijel Vereš podsjetio je na 28. listopada 1943., kada je u Varaždinskim Toplicama 300 izaslanika izabralo varaždinski Okružni NOO kao vrhunac konstituiranja narodne vlasti.

Okružni NOO djelovao je na području koje danas zauzimaju četiri sjeverne hrvatske županije. Vereš je govorio i o partizanskoj 32. diviziji, čiji je zapovjednik Rade Bulat također bio nazočan.

Prije svečanosti izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske položilo je vijence kod spomen-kosturnice na varaždinskom groblju, a svečanost je završila kulturno-umjetničkim programom glumaca HNK, Tamburaškog orkestra i Vokalnog ansambla KUD-a "Varteks".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara