Večeras praizvedba kolarove komedije "Svoga tela gospodar" u režiji Želimira Mesarića

SVEČANA praizvedba komedije Slavka Kolara "Svoga tela gospodar" u režiji Želimira Mesarića održat će se večeras u Zagrebačkom gradskom kazalištu "Komediji".

Po ocjeni redatelja Želimira Mesarića "Svoga tela gospodar" jedna je od najboljih hrvatskih kajkavskih proza koja se potpuno i posve zasluženo afirmirala u svojem dramsko-scenarističkom obličju.

Originalnost književnoga djela Slavka Kolara (1891.-1963.) po sudu kritike zasniva se na specifičnu humoru u njegovim pripovijetkama i dramama. "Nasmijane pripovijesti" (1917.) prva je Kolarova zbirka, a drame počinje pisati nakon Drugoga svjetskog rata, kad je nastala i poznata drama "Svoga tela gospodar".

"Dominantni, lukavi, patrijarhalni otac Jakob, opsjednut junicom Pisavom, prisiljava sina Ivu na ženidbu sa šepavom Ružom, obilježenom, slojevitom i iskompleksiranom osobom, kćerkom Jure povratnika iz Amerike. Dvije nevoljene matere, Bara i Kata, te nemilosrdna i sebična braća i sestre, Marica, Janica i Joža, karakteri su i osobe dviju obitelji oko kojih se okupljaju uzbudljivi dramski događaji", navodi Mesarić. Napominje kako se "iza humornih momenata nazire duboko tragično suzvučje Kolarove drame".

"Autentičan je to svijet u svojoj duhovnosti i nesretnosti, u svom lirskom i tragičnom, i kao takav, prepoznatljiv i ovom našem ne odviše sretnom vremenu", rekao je redatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnim ulogama igraju Damir Lončar, Dubravka Ostojić, Ronald Žlabur, Vanja Ćirić, Igor Mešin, Jasna Bilušić, Renata Sabljak, Davor Svedružić, Jasna Palić-Picukarić, Goran Malus, Saša Buneta, Sanja Marin, Mia Krajcar, Nina Kaić, Anđelko Petric i Filip Jurčić.

Scenograf je Miljenko Sekulić, a kostimografkinja Diana Kosec-Bourek.

(Hina) xbdj ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara