VELIKE PROMJENE ZA RADNIKE U TURIZMU Vlada mijenja zakon za vodiče i agencije, evo o čemu se radi

VELIKE PROMJENE ZA RADNIKE U TURIZMU Vlada mijenja zakon za vodiče i agencije, evo o čemu se radi

Foto:123rf

VLADA je prihvatila konačni prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se uz ostalo uređuju načini pružanja usluga turističkih agencija, vodiča, voditelja putovanja, animatora i drugih, kao i usluga u posebnim oblicima turizma, od nautike do zdravstvenog i kongresnog te turizma na poljoprivrednim gospodarstvima.

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da se time uređuju i načini davanja usluga u turizmu, ugovori o putnom aranžmanu i drugo, kao i obveze trgovaca i putnika, što je usklađeno s direktivama EU-a.

"Smanjuju se i administrativne prepreke, iznosi prekršajnih kazni, a uvodi se i mogućnost da se bez kažnjavanja riješe problemi i nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom. Uređuje se i pružanje usluga od strane turističkih vodiča na povremenoj bazi iz EU-a i Švicarske u RH, a propisuju se i načini pružanja usluga zdravstvenog turizma, čime bi u prvoj fazi moglo doći do oko 300 milijuna eura investicija i zapošljavanja oko dvije tisuće ljudi", naglasio je ministar.

Istaknuo je i kako se ovim zakonom ukida i ispit za turističkog pratitelja, a ispit za voditelja poslovnice se maksimalno pojednostavljuje, kao što se uvodi i mogućnost usluge rent a cara bez vozača i drugo. To u praksi znači da bi u budućnosti trebalo biti mnogo lakše otvoriti turističku agenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cappelli je dodao i da je novi zakon potreban za razvoj ukupnosti pružanja usluga u turizmu i jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma, a i zbog obveze prenošenja u pravni sustav Hrvatske EU direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koju su države članice dužne donijeti i objaviti do 1. siječnja sljedeće godine, s početkom primjene od 1. srpnja 2018.

Veće mogućnosti za zdravstveni turizam

Uz brojne novosti u novom prijedlogu novog zakona, jedna od većih je vezana za zdravstveni turizam, u sklopu čega se omogućava proširenje kruga pružatelja turističkih usluga u zdravstvenom turizmu, pa se tako uz specijalne bolnice i lječilišta pružanje tih usluga omogućava i drugim zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti te samostalno zdravstvenim radnicima koji obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita, za korisnike svojih zdravstvenih usluga.

Važno je što se zakonom dodatno uređuju i turističke usluge u kongresnom turizmu, kao i pružanje usluga na području turističkog ronjenja, turističkih transfera i pustolovnog turizma, dok se crkvi i vjerskim zajednicama omogućava organiziranje hodočašća i drugih putovanja u funkciji promicanja i očitovanja vjere, a dodatno se regulira i pružanje turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara