VIDEO , FOTO Veliki požar širi se prema Parku prirode Biokovo, liječniku opečena ruka i uho

VIDEO, FOTO Veliki požar širi se prema Parku prirode Biokovo, liječniku opečena ruka i uho

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

POŽAR koji je noćas iza dva sata buknuo u Gornjoj Podgori obuzdan je prema mjestu Podgora gdje su obranjene kuće i hotel, no, vatra se širi prema šumi Parka prirode Biokovo, potpomognuta jakim vjetrom, koji otežava gašenje za više od 250 vatrogasaca sa stotinjak vozila koji su na terenu.Zbog jake bure, što je puhala brzinom od sedamdesetak, a na udare više od 100 kilometara na sat, požar se iz Gornje Podgore za samo dvadesetak minuta primakao prvim podgorskim kućama i hotelima.  Vatrogasci su velikom naporom uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela "Sirena", koji je bio evakuiran, mogli su se vratiti u hotel. 

Saši Devčiću, liječniku koji je pokušavao spasiti svoj automobil, vatra je opekla uho i ruku. Srećom, radi se o lakšim ozljedama, javlja Nova TV.Vatra je obuzdana prema Gornjoj Podgori kao i mjestu Podgora, međutim požar se i dalje širi prema borovoj šumi između Podgore i Tučepa nedaleko prometnice Makarska - Vrgorac kao i prema šumi Parka prirode Biokovo.


Stanje na terenu nije zadovoljavajuće jer se vatra potpomognuta vjetrom i dalje brzo širi gustom borovom šumom kroz Park Prirode Biokovo, a vatrogasci ulažu veliki napor kako bi obuzdali širenje požara na teško pristupačnom terenu, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Video: Damir Urlić

Veliki požar gasi više od 250 vatrogasaca s više od stotinjak vozila iz svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja te vatrogasnih društava i profesionalne vatrogasne brigade s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomoć gasiteljima pritekla su na kratko i tri kanadera koji su zbog jakog vjetra na moru u Bračkom kanalu odustali od nastavka gašenja iz zraka te se vratili u bazu. No, poslijepodne je jedan kanader unatoč vjetru poslan na gašenje požara u Tučepima.


Video: Index

Jadranska magistrala otvorena za promet u 10 sati


Državna cesta D8 - Jadranska magistrala od 10 sati otvorena je za promet, dok su državna cesta D512 Makarska – Vrgorac, kao i Biokovska prometnica i dalje zatvorene za promet.

Ujedno zbog opasnosti isključen je 110 i 35 kW dalekovod te nisko naponska mreža pa je Podgora od jutros bez električne energije.    


Foto: Damir Urlić

Bura, koja na tom području puše od subote, u jačanju je i jaki vjetar radi probleme vatrogascima na terenu, pa su mnogi od njih jutros zatražili intervenciju ispiranja očiju.

Foto: Damir Urlić


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara