Video: Bin Laden se ponovno pojavio pred kamerom?

Video: Bin Laden se ponovno pojavio pred kamerom?

Tekst: J.D.
Foto: AFP, YouTube (Screenshot)


IAKO SE već godinama nije osobno pojavio na video snimci, moguće je da je Al Qaida posredno prikazala osobno ukazanje svog vođe Osame Bin Ladena.

Prekjučer je As Sahab, medijsko krilo Al Qaide, objavio video propovijedi Abu Yahye al-Libija, trenutno najveće zvijezde unutar terorističke organizacije. Nakon punih 45 minuta snimke se, vrlo zamagljeno, među publikom pojavljuje osoba koja bi sudeći po vanjštini mogla biti Osama bin Laden. Snimku je američkim medijima dao IntelCenter.


IntelCenter je objavio kako nije sigurno da je na snimci zaista Bin Laden, ali brojni mediji već su je prenijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije sigurno

Od napada na Svjetski trgovački centar 2001., Bin Laden, koji se prije volio pojavljivati u medijima, naglo je nestao. Zadnja bez sumnje potvrđena autentična snimka datira još iz vremena odmah nakon napada. ije pojavio na videosnimkama. U zadnjih pet s razmjernom se sigurnošću utvrdilo da se Bin Laden se dva puta pojavio pred objektivom, zadnji put 2007. godine.

Audio snimke na kojima Bin Laden navodno šalje poruke vjernicima i nevjernicima su brojne.

Mnogi, među njima čak i desni američki mediji, uvjereni su kako je mistični vođa Al Qaide već dugo vremena mrtav.

No, najbolje je svakome prepustiti da zaključi sam. Kako kažu na portalu časopisa Wired, mogao bi biti Bin Laden, a "mogao bi biti i bilo koji drugi tip s bradom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara