Vijeće sigurnosti UN-a počelo raspravu o novoj iračkoj rezoluciji

VIJEĆE sigurnosti UN-a započelo je u utorak raspravu o najnovijem američkom prijedlogu o uspostavi nove iračke vlade i održavanju izbora.

Dorađena rezolucija bi trebala osigurati veću međunarodnu podršku u jačanju sigurnosti u Iraku, odredivši 15. prosinca kao krajnji rok za privremenu iračku vladu da ponudi vremenski okvir za donošenje nacrta ustava i održavanje izbora.

Prethodni nacrt rezolucije, koji je predložio SAD, naišao je na žestoki otpor Francuske, Njemačke i Rusije budući da nije predviđao veću ulogu za UN. Osim toga, spomenute zemlje traže da SAD što prije preda suverenitet Iračanima.

Predsjednici Francuske, Njemačke i Rusije, Jacques Chirac, Gerhard Schroeder i Vladimir Putin, izrazili su "spremnost na konstruktivni dijalog o novom nacrtu rezolucije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Jurij Fedotov za Interfax je kazao da Rusija traži "niz dodatnih ali vrlo važnih amandmana".

SAD u nacrtu rezolucije, između ostalog, predlaže uspostavu multinacionalnih snaga pod američkim zapovjedništvom, te od drugih zemalja traži da financijski i raspoređivanjem svojih postrojbi sudjeluju u obnovi zemlje.

Washington se nada usvajanju rezolucije prije međunarodne donatorske konferencije o Iraku 23. i 24. listopada u Madridu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je da u novom nacrtu rezolucije ne vidi nikakve "znakovitije promjene", dodajući da će "naravno, provesti svaku rezoluciju koje Vijeće usvoji, imajući na umu ograničenja kojih smo svi svjesni".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara