Vijeće sigurnosti UN-a većinom glasova izglasalo nove sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti UN-a većinom glasova izglasalo nove sankcije Iranu

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je danas većinom glasova nove, dodatne sankcije Iranu, kojima je značajno proširen popis pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja u inozemstvo.

Nove su sankcije Iranu izglasane nakon višemjesečnog aktivnog američkog lobiranja, koje je vodila državna tajnica Hillary Clinton, među američkim saveznicima u svijetu i članicama Vijeća sigurnosti, čiji je cilj bio pooštriti izolaciju Irana zbog nepristajanja Teherana da svoja nuklearna postrojenja i nuklearni program otvore inspekciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA). SAD je, zajedno sa svojim saveznicima, mjesecima tvrdio kako Teheran u svojim istraživačkim centrima obogaćuje uran kako bi ga iskoristio za izradu atomske bombe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za rezoluciju je glasalo 12 od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti, Libanon je bio suzdržan, a Brazil i Turska kao nestalne članice glasali su protiv novog paketa sankcija. Brazilska predstavnica u Vijeću Maria Luiza Ribeiro Viotti svoj je glas protiv objasnila činjenicom da će nove sankcije djelovati suprotno pozitivnim uspjesima Brazila i Turske u pregovorima s Iranom, te da njezina zemlja vjeruje kako "dijalog i suradnja mogu učiniti više nego kazna".

Turska i Brazil su, naime, prošlog mjeseca uspjeli nagovoriti Iran da dvije zemlje preuzmu i pohrane oko 1.200 kilograma niskoobogaćenog iranskog urana u zamjenu za 120 kilograma visokoobogaćenog urana koji bi te zemlje dale Iranu za njegov istraživački reaktor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara