"Virtualna" kolonoskopija bolja od standardnog pregleda crijeva

NAJNOVIJI pregled utrobe CTom, s trodimenzionalnim slikama crijeva, jednostavniji je i sigurniji od standardnog pregleda debeloga crijeva i bolji za sprječavanje pojave raka, piše časopis New England Journal of Medicine.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Perrya Pickhardta s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Wisconsin provjerila je korištenje CT uređaja s višestrukim detektorima, koji sitne pojedinosti otkrivaju brže od običnih CT uređaja, za pregled debeloga crijeva.

Znanstvenici su pri tome rabili poseban software koji im je omogućio da debelo crijevo vide u tri dimenzije te da ignoriraju tkivo oko crijeva.

Iako je 54 posto pacijenata podvrgnutih novoj metodi pregleda izjavilo da je neugodnija od tradicionalne (vjerojatno zato što nisu dobili anesteziju), 68 posto pacijenata ipak je izjavilo da je nova metoda prihvatljivija.

Pri pregledu debeloga crijeva pomoću CT uređaja pacijent ne mora dobiti sredstva za ublažavanje boli, a liječnik sondu ne mora uvući do kraja debeloga crijeva. Prevelika količina narkotika može biti opasna ako liječnik pri uvlačenju sonde probije crijevo, a pacijent to uopće ne osjeti i ne žali se na bol.

Osobe koje se podvrgavaju pregledu CT uređajem posve su budne, ali im nije baš ugodno zbog utiskivanja zraka ili ugljičnog dioksida u crijeva kako bi se ona raširila i postala vidljivija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, bez obzira na to koja se metoda rabi, pacijenti koji se podvrgavaju toj vrsti pregleda svejedno će morati temeljito isprazniti crijeva. Ako se pregledom CT uređajem otkrije nešto sumnjivo, pacijenti će se morati podvrgnuti i uobičajenom pregledu debeloga crijeva ako žele da im budu uklonjeni sumnjivi polipi.

Ekipa Perrya Pickhardta smatra da liječnici i bolnice koji provode novu metodu pregleda moraju biti spremni odmah provesti i uobičajeni pregled radi uklanjanja sumnjivih polipa, ako ni zbog čega drugoga, onda zato što pacijenti već imaju ispražnjena crijeva.

Od raka debeloga crijeva u SAD-u svake godine umire 60 tisuća osoba, a ta je vrsta raka druga po redu na ljestvici najsmrtonosnijih. Osobe starije od 50 godina pregledom debeloga crijeva svakih tri do pet godina mogu gotovo posve ukloniti opasnost od pojave te bolesti.

Budući da se tom pregledu podvrgava samo trećina, a najviše polovina ljudi, jednostavniji i sigurniji način pregleda debeloga crijeva mogao bi navesti više ljudi da mu se podvrgne.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara