Više od 400 amandmana na proračun "teških" devet milijardi kuna

ZASTUPNICI u Hrvatskom saboru danas su, zaključno s 14 sati, podnijeli više od 400 amandmana na prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, ukupno "teških" oko devet milijardi kuna ili deset posto planiranog proračuna.

Amandmane su podnosili uglavnom oporbeni zastupnici, a HDZ-ovci nisu podnijeli ni jedan.

Najveći popis želja, ukupno težak više od tri milijarde kuna, dali su zastupnici SDP-a koji, među ostalim, traže jednu milijardu kuna više za povećanje mirovina, 300 milijuna kuna za reformu pravosuđa.

Amandmani zastupnika HSS-a ukupno iznose oko dvije milijarde kuna, od čega oko 300 milijuna otpada na osiguranje sredstava za tzv. nacionalne mirovine, a 700 milijuna kuna na poticaje u poljoprivredi..

HNS-ovci su podnijeli tridesetak amandmana ukupno teških 485 milijuna kuna, a od toga gotovo 300 milijuna kuna žele izdvojiti za vodno gospodarstvo i zaštitu od poplava. Traže i 22 milijuna kuna za razvoj Internet tehnologije CARNeta te uredsku i komunikacijsku opremu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libra pak predlaže pola milijarde kuna uložiti u projekt poticanja obrazovanja "Nova škola", a ta bi sredstva namaknuli ukidanjem dodatnih izdvajanja iznosa za rodiljne naknade i iznosa planiranog za osnivanje alimentacijskog fonda, te smanjivanjem stavke za branitelje u visini od 80 milijuna kuna.

Financijski najzahtijevniji amandman HSP-a, težak 217 milijuna kuna, odnosi se na naknadu imovine talijanskim esulima.

U odnosu na proračun za prošlu godinu, popis zastupničkih želja izražen u kunama veći je tri puta. Naime, zastupnici u prošlom sazivu Sabora podnijeli su više od 500 amandmana, ali su njima tražili tri milijarde kuna više od predloženog proračuna.

Prihodi proračuna za 2004. planirani su u iznosu 79,5 milijardi kuna, što je 6,4 posto više nego prošle godine, a rashodi u iznosu 84,9 milijardi kuna, što je porast za 5,7 posto. Planirani deficit konsolidirane središnje države je 4,5 posto BDP-a, a deficit samog proračuna 2,7 posto BDP-a.

Hrvatski sabor bi raspravu o amandmanima na proračun trebao početi sutra poslijepodne, nakon što raspravi i prihvati nekoliko zakona vezanih uz proračun za ovu godinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara