Visok rast zapošljavanja u SAD-u u ožujku

ZAPOSLENOST je u Sjedinjenim Državama porasla u ožujku po najbržoj stopi u posljednjih skoro četiri godine što može utjecati na predstojeće predsjedničke izbore.

Američko gospodarstvo je otvorilo 308.000 novih radnih mjesta u ožujku, priopćilo je u petak ministarstvo rada, iznenadivši ekonomiste koji su očekivali oko 123.000.

Iznenađujuće visok rast zapošljavanja ide na ruku predsjedniku Bushu za čijeg je predsjednikovanja izgubljeno preko 2 milijuna radnih mjesta.

Američko gospodarstvo snažno se oporavilo nakon recesije 2001. i terorističkih napada, ali oporavak nije pratilo značajnije stvaranje novih radnih mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast američkog gospodarstva, posebice zapošljavanje, jedno je od najznačajnijih pitanja predsjedničke utrke u SAD-u.

Demokratski kandidat za predsjednika John Kerry prigovarao je Bushu što, unatoč snažnom rastu, ekonomija nije agresivnije otvarala nova radna mjesta, optužujući ga da od gospodarskog oporavka koristi imaju uglavnom bogati Amerikanci.

Povoljne vijesti o zapošljavanju ojačale su dolar, a ekonomisti očekuju da bi Američka središnja banka sada mogla ranije nego se očekivalo razmisliti o povećanju temeljnih kamata koje su na vrlo niskih 1 posto.

Unatoč visokom rastu novih radnih mjesta nezaposlenost je u SAD-u u ožujku porasla na 5,7 posto s 5,6 posto u veljači jer je na tržište rada ušao veći broj onih koji traže posao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara